tisdag 16 mars 2010

Kumlabladet söker efter "fotbollsplanen som försvann"

Om jag förstått saken rätt kommer det alltmer aktuella KB Kumlabladets grävande redaktion att berätta historien om den försvunna fotbollsplanen i Torp. Den fotbollplan som hade sin storhetsperiod under 1950-talet och då härbärgerade fotbollsspelande ungdomar från närbelägna Brånsta, Sånnersta, Säbylund och Folketorp men också "stassare" från Kumla. Framförallt var det torsdagkvällar under den ljusa årstiden som det spelades fotboll med liv och lust på den allt annat än jämna och ansade planen.

Idag är planen svår att finna, inte bara p g a den djupa snön utan fastmer för att den är totalt igenvuxen av sly och annat snabbväxande. Det kommer att behövas verktyg som machetes och motorsågar för att tränga fram till eventuella rester av till exempel målstolpar. Kommer KB Kumlabladets medarbetare fram till resterna av en målstolpe eller hörnflagga kommer detta säkert att dokumenteras och presenteras för tidningens prenumeranter. Andra rester efter den gamla planen kan vara sågspån, som användes för att markera sidolinjer och straffområde. Några målnät lär man dock inte finna eftersom målburarna var helt öppna, bara två stolpar och en överliggare. Just denna fråvaro av målnät som fångade upp bollar som gick inom målramen var orsaken till många häftiga konflikter spelarna emellan. Många matcher avbröts i förtid när man inte kunde enas om bollen passerat mellan stolparna eller utanför. Andra skäl till förtida avbrott var när han som ägde bollen ansåg sig förfördelad eller trött och helt sonika cyklade iväg med bollen på pakethållaren. Just fotbollar var stora bristvaror och sällan fanns någon reservboll att ta till då bollägaren fann för gott att bryta upp.

Någon klippning av gräsmattan skedde aldrig. Slitaget från de 30-talet spelarna räckte för att hålla gräset på lagom nivå. 30-talet spelare? Javisst, det var oftast mer än 11 spelare i varje lag, alla spelare med olika kulörer på matchdressarna.

Till hjälp vid sökandet efter den gamla fotbollsplanen kan jag informera om den kantades av skog på tre sidor. Den fjärde sidan var åskådarsidan, en läktare i form av en slänt där flickor satt och beundrade de svettiga fotbollsspelarna. På de tre skogssidorna fanns dessutom grävda diken för att markera att planen var slut och skogen tog vid.

Måtte snön smälta snart så KB Kumlabladet kan påbörja sitt sökande efter "fotbollsplanen som försvann".

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida