tisdag 31 augusti 2010

Låt Allsvenskan få förbli en riktig fotbollsliga

Av föregående inlägg kan läsaren förledas tro att jag förordar en omläggning av Allsvenskan till höst/vår, d v s seriestart i augusti och serieepilog i maj/juni. Så är inte fallet, jag vill att den nuvarande ordningen där serien börjar och slutar samma år ska gälla även fortsättningsvis

Men om de som bestämmer inom svensk elitfotboll tycker att det är viktigt att svensk klubbfotboll lyckas ute i Europa, så är den givna åtgärden att det svenska seriesystemet är organiserat på samma sätt som i Danmark, Tyskland, England och alla andra länder ingående i UEFA-familjen.

Det andra problemet som fotbollsfolket har att brottas med, det sjunkande publikintresset, anser jag ha betydligt högre prioritet. Och då är inte omläggningen till höst/vår någon lösning. Den stora maktfaktorn inom svensk elitfotboll, SEF, med elfsborgaren Bo Johansson i spetsen ( som ordförande) vill istället banta Allsvenskan till tio kanske tolv lag,vilket man tror skulle gynna såväl publikintresset som standarden på lagen. Och alltså i förlängningen ge svenska framgångar i de europeiska cuperna.

Bosse Johansson och hans SEF-are har tydligen glömt det stora fiaskot från 1990-talets början då en genomgripande förändring av det svenska seriesystemet med bara sex lag i en Mästerskapsserie slutade i allsvenska historiens största publikminskning. Och då hade man ändå turen att det var just lagen med de vanligtvis största publikresurserna som kvalificerade sig för spel i Mästerskapsserien.

Tänk, Bosse Johansson, Lagrell & co, om lag som Trelleborg, Brommapojkarna, Häcken, Gefle och Mjällby tar hälften av platserna i den nya, bantade Allsvenskan och att lag som AIK, Djurgården, IFK Göteborg och Norrköping, för att nämna några av de publikstarkaste lagen i Sverige, döljs i en lägre division utan chans att varken höja det allsvenska publiksnittet eller kvalificera sig för spel i Europa!

Mitt råd är; vänta och se! Redan nästa år kan Allsvenskan ha en ur publiksynpunkt gynnsammare sammansättning än i år. Förhoppningen hos de styrande ska vara att Norrköping, Hammarby och Sundsvall ersätter förslagsvis Åtvidaberg, Brommapojkarna och Häcken. Då slår Allsvenskan ut i full publikblom igen.

Man kan åka ur Allsvenskan om ekonomin inte är den rätta, det har ÖSK fått erfara. Man borde också kunna mista den allsvenska platsen om publikintresset på hemorten är för lågt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida