tisdag 9 oktober 2007

Kalmar FF - bäst i Sverige

Det är ingen skam att förlora mot Sveriges förmodligen bästa lag just nu, Kalmar FF, men sättet ÖSK gjorde det på är värt kritik. Det var närmast outhärdligt för en ÖSK-vän att se de krampaktiga försöken att ens komma i närheten av Kalmars mål. Förmodligen hade Nanne Bergstrand kunnat sätta in knattelagets tredjemålvakt istället för Wastå i utan att det förändrat resultatet. Westman i ÖSK-målet hade förresten nästan lika litet att stå i, om man bortser från de tre gånger han fick böja rygg och hämta bollen ur nätmaskorna. En match där 9000 personer betalat dyr entré för att se ett lag som är så bollskickligt överlägsna sina motståndare att de inte ens behöver anstränga sig att gå till anfall mer än litet då och då är förödande för fotbollen. Särskilt om det är det underlägsna laget den stora publiken huvudsakligen kommit för att se.

Man kan naturligtvis tycka synd om Urban Hammar, ÖSK-tränaren som tillträtt för att i första hand rädda det allsvenska kontraktet, i andra hand att få fason på laget. Men han har nog sig själv att skylla eftersom han, örebroare som han är, inte kan ha varit okunnig om spelartruppens kvalitet.
Ändå har han en god chans att uppnå i varje fall det första betinget, att undgå nedflyttningsplatsen. Däremot lär det vara en i det närmaste omöjlig uppgift att få allsvensk fason på ett lag där tre centrala spelare befinner sig på det sluttande planet, såväl ålders- som kvalitetmässigt, där målvakten bryter ÖSKs 60-åriga tradition av stor styrka på den posten, där försvarsspelet, som under alla år varit ÖSKs styrka, nu är helt undermåligt. Jag vill påstå att laget av ovanstående skäl är sämre än det lag som förra säsongen kom tvåa i Superettan, trots förstärkningen på slutet av kreative och bollsäkre Agbar Barsom. Signifikativt är att, som jag ser det, ende spelare som höjt sig sedan fjolåret är den evigt, oförståeligt, begabbade Fredrik Samuelsson. Han fick dessvärre inte ens vara med från start mot Kalmar.

Jag vill hålla Urban Hammar och förresten även sparkade tränaren Patrick Walker ansvarig för att hålla truppens mest kreative spelare vid sidan av Agbar Barsom, Nordin Gerzic utanför laget. Ett obegripligt agerande när så många "säkra" kort fallerar en efter en.

Truppen består sig med en särskild målvaktstränare, Anders Karlsson. Borde det inte finnas plats också för en tränare med kunskap om och ansvaret för de defensiva uppgifterna. En defensivens mästare som Sven "Dala" Dahlkvist finns fortfarande kvar i stan och skulle kunna sanera den ruinhög som ÖSKs bakre befästningar är i dag.

ÖSKs allsvenska spelartrupp årgång 2007 är förmodligen den svagaste i klubbens allsvenska historia. I ärlighetens namn en naturlig effekt av den grymma behandlingen med tvångsnedflyttning som ytterligare försämrade en i det närmaste helt raserad ekonomi.

Mot Elfsborg om två veckor kan det bara bli bättre.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida