onsdag 17 oktober 2007

Sven "Dala" Dahlkvist- defensivens mästare

I den mån Sven "Dala" Dahlkvist fortfarande bryr sig om Örebro Sportklubb, gråter han väl blod när han konstaterar att årets ÖSK-försvar är nättopp det sämsta i klubbens allsvenska historia. Så många insläppta mål, 43, eller i snitt 1,79 per match har stans allsvenska lag inte släppt till sedan 1966. Man kan t ex jämföra med de 0,63 mål per match som laget förärade motståndarna år 1990 då "Dala" var stöttepelaren i den hållfasta "Dala-vallen".

Sverige har under åren sett många försvarklippor komma och gå. Vem minns inte giganter som Bertil och Knut Nordahl, Bengt "Julle" Gustavsson, Åke "Bajdoff" Johansson. Björn Nordqvist och vår egen Orvar Bergmark. På senare år Glenn Hysén och - Sven"Dala" Dahlkvist. Glenn Hysén anses ensam ha spelat 0-0 mot England på Wembley, men det finns ingen som organiserat en så stark defensiv tillsammans med sina kamrater i försvarregionerna som "Dala". Därom vittnar de svenska defensivrekord som han tillsammans med varierande kamrater ligger bakom.

Svenskt allsvenskt rekord i minimalt insläppta mål under en säsong har AIK årgång 1983. AIKs försvar med "Dala" som suverän organisatör släppte då bara in 12 mål på de 22 matcherna. Han delar det rekordet med försvarkamraterna Göran Göransson, Göran "Riala" Karlsson och Björn Kindlund. Men det var "Dala" som var organisatören. Rekordet tangerade den effektiva kvartetten för övrig året därpå, 1984.

"Dala" värvades till ÖSK inför säsongen 1988 och satte genast sin defensiva prägel på det lag som gav ÖSK allsvensk status åter. Efter tio år. På de 26 matcherna i "2:an" släppte ÖSK in 9 (nio) mål, ett rekord som fortfarande står sig när det gäller de två högsta nationella serienivåerna. Kommer det rekordet överhuvudtaget att slås? Som jämförelse kan nämnas att suveräna topplaget i årets Superettan så här långt släppt in 26 mål.

Undrar om inte defensivens mästare skulle kunna ge dagens ÖSK ett och annat tips om hur man bygger en försvarmur värd namnet.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida