söndag 14 oktober 2007

Drama i repris

IF Elfsborg och Gefle IF är i allra högsta grad medaktörer i det drama som avgör om ÖSK nästa år ska få fira sina 100 år med eller utan ett allsvenskt fotbollslag. ÖSK har som alla vet att möta just dessa två klubbar i de två matcher som återstår.

Frapperande ofta har dessa två klubbar varit inblandade när ÖSK av tidigare årgångar varit inblandad i liknande dilemman.

I den sista omgången av Allsvenskan 1950-51 (det var höst/vår då) skulle det avgöras om ÖSK, Elfsborg eller AIK skulle följa redan nerflyttningsklara Kalmar FF ner i tvåan. ÖSK och Elfsborg hade en respektive två poäng mer än AIK och var nog båda ganska säkra på att klara sig kvar eftersom AIK hade att möta seriesuveränen Malmö FF i slutomgången. Hemma på Råsunda visserligen men Malmö hade spelat 49 (!) matcher i svit utan nederlag och var således redo att fira jubiléum. ÖSK och Elfsborg skulle därtill spela mot varandra på Ryavallen. Under mycket ifrågasättande hur det kunde gå till vann AIK mot Malmö med 1-0. Den märkliga segern räckte dock inte för "Gnaget" eftersom ÖSK vann på Ryavallen med 2-0. Nu klarade sig Elfsborg på flera gjorda mål än AIK, men hade ÖSK gjort ytterligare ett mål så hade Elfsborg fått lämna den allsvenska skutan.

Nästa ÖSK-drama med Elfsborg inblandat utspelade sig 1978, då också med Ryavallen. som arena. ÖSK hade berett sig möjlighet att av egen kraft klara det allsvenska kontraktet genom att i de två matcherna före slutomgången vinna mot Malmö borta och Västerås hemma. Men den egna kraften skulle också behövas för seger i slutmatchen borta mot Elfsborg. Det gick nu inte, Elfsborg vann med 2-0. Därmed var ÖSKs allsvenska saga all för, skulle det visa sig, det närmaste decenniet.

1986 var läget för ÖSK ungefär detsamma, men med den stora skillnaden att nu gällde det inte att klara ett allsvenskt kontrakt utan att förhindra en nedlyttning till div. 3. Liksom 1978 hade man avgörandet i egna händer eftersom en poäng i slutmatchen mot Gefle hemma på Eyravallen skulle undanröja denna brutala nesa. Då skulle inte ens en seger för streckinblandade Enköping mot Västerås på hemmaplan räcka. När ÖSK-matchen var klar, förlust med 1-2, återstod fortfarande fem minuter av matchen i Enköping. Matchen där stod då 1-1 och ytterligare ett enköpingsmål skulle förpassa ÖSK till div. 3. Och i den direktrapport från Enköping som eyravallsspeakern Sven-Arne Ahlberg bestod publiken förmedlades enköpingschanser av hög dignitet. Men Västerås SK stod pall och ÖSK undvek neslig nedflyttning.

Man kan ju alltid spekulera i var ÖSK stått idag om Enköping gjort ytterligare ett mål. Hade Rolf Zetterlund åtagit sig att styra ÖSK-skutan om divisionstillhörigheten varit 3:an? För med Rolf som tränare startade ÖSK resan mot den framgångsrikaste 10-årsperioden i klubbens historia.

Nu är Elfsborg och Gefle återigen i farten för att göra livet surt för Örebro SK.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida