söndag 4 november 2007

Rationella Degerfors

Jag har hört och läst att man inom Degerfors Kommun ska börja hantera gatuarbeten litet mer rationellt än tidigare. Litet hjälp på traven med beslutet har man fått av diverse villägare som tröttnat på allt grävandet i gatusystemet. Det har försvårat framkomligheten och bidragit till att degerforsarna i gemen har varit litet mer nere än de borde vara, med tanke på ortens fotbollslags fina insatser.

Tidigare har det i princip varit så, att en förvaltning har rivit upp asfalten och grävt sig ner till sina domäner, d v s till de ledningar av något slag, som man har ansvaret för. Efter att man fixat, donat och åtgärdat har man därefter fyllt igen och asfalterat. Allt i en inte allför hög takt. Redan nästa dag, sedan asfalten satt sig, har nästa förvaltning kommit med sina maskiner, krossat den nylagda asfalten, grävt sig ner till sitt revir, fixat, donat och åtgärdat, fyllt igen och asfalterat. Nästa dag kommer förvaltning nummer tre o s v

Nu har man kommit fram till att förvalning nr 1 ska, innan man fyller och asfalterar, ringa förvltningarna nr 2 och 3 och fråga om de har något som behöver göras i den redan uppgrävda gruppen innan de fyller igen och asfalterar. Hur de kommit på en sådan genial idé är något som övergår mitt förstånd.

Eftersom de nu kan dela på kostnaden för e n grop istället för att var och en gräver sin, sparar man rimligtvis pengar i sina respektive förvaltningar och i förlängningen för skattebetalarna i Degerfors. Men undras om förvaltningarna tänkt på att de minskade kostnaderna kan innebära att de till nästa år får lägre anslag, anslag som bedöms efter redovisade kostnader.

Men jag är säker på att förvaltningarna finner på ett sätt att parera kostnadsminskningarna med några extra kostnadskrävande arrangemang. Som inte Degerfors behöver.

Funderar förresten på när Örebro Kommun ska komma med ett liknande beslut när det gäller gatuarbeten. Men det kanske redan är taget.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida