lördag 26 januari 2008

Tage Johanssons korta ÖSK-karriär

Tage Johanssons ÖSK-karriär blev märklig - och kort. När ÖSK vann div 2 1960 med ty åtföljande kval till Allsvenskan värvades Tage från IFK Kumla, som det här året spelade i samma serie som ÖSK, för att förstärka laget inför de kommande kvalmatcherna. Han var inte spelklar förrän tre matcher återstod av serien i ett läge då ÖSKs serieseger redan var klar. Tage spelade två av de tre avslutande matcherna.

Det avgörande kvalspelet gällde vilka två lag i kvartetten Elfsborg, Kristianstad , Luleå och ÖSK som skulle komma att få spela i Allsvenskan nästkommande år. Efter 1-2 mot Elfsborg och 5-0 mot Kristianstad stod ÖSK inför att i en avgörande match på neutral plan - Råsunda- möta Luleå. Tage Johansson hade spelat de två första kvalmatcherna och gjort övertygande insatser. Inför över 18.000 åskådare på Råsunda chockade Tage Johansson Luleå med att göra mål redan efter 2 minuter. På sätt och vis ett avgörande mål eftersom ÖSK till slut vann med 2-1 och tog den allsvenska platsen.

När Allsvenskan 1960 startade fanns Tage Johansson inte längre med i ÖSKs spelartrupp. Hans lust och ork att spela fotboll på elitnivå fanns inte längre kvar. Han fortsatte visserligen att spela fotboll i en liten klubb i Västergötland och kort därefter berättades i en kort tidningsnotis att Tage Johansson, kvalhjälten från 1960, hittats död.

Vretstorpsgrabben Tage Johanssons ÖSK-karriär blev bara 5 matcher lång. Därav 3 kvalmatcher och allsvenskt avancemang.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida