torsdag 24 januari 2008

Varför får inte Yunus "joxa med trasan"?

När det uppdagades att brasilianske landslagsspelaren Afonso Alves under flera år spelat seriefotboll i Sverige utan att han vare sig fått eller sökt uppehållstillstånd, beslutade Svenska Fotbollförbundet att med omedelbar verkan komplettera licensreglerna med ett förbud för spelare som inte hade uppehållstillstånd i Sverige att spela i det svenska seriesystemet. I min enfald trodde jag då att det var en åtgärd som Fotbollförbundet tvingades till av lagregler. Men så är det uppenbarligen inte.

Jag vet inte på vilket sätt det uppdagades att Alves saknade uppehållstillstånd, men det är högst osannolikt att klubbledare i Örgryte resp. Malmö FF inte kände till detta förhållande. Och känner klubbledare i framförallt Malmö FF till det så gör man det med automatik också i Svenska Fotbollsförbundet. Till allmänhetens kännedom kom det först då det stod klart att Alves skulle fortsätta sin karriär i Holland. Ett gyllene tillfälle för SvFF att göra den ovannämnda kompletteringen av representationsbestämmelserna. Flera än jag är nog anhängare av konspirationsteorin, att det tillägget aldrig kommit till om avslöjandet kommit då Malmö FF värvade Alves från Örgryte.

ÖSKs somalier Yunus Ismail saknar uppehållstillstånd.Skälet är att hans nationalitet inte kunnat styrkas. Därför har Migationsverket dömt honom till utvisning. För Migrationsverket finns tre möjliga hemländer för Yunus; Kenya, Tanzania och Somalia, det land som Yunus själv uppger som sitt hemland. Såväl Kenya som Tanzania har på förfrågan inte velat kännas vid Yunus och kommer inte att ta emot honom vid en avvisning från Sverige. Återstår Somalia för att verkställa utvisningen. Men till Somalia kan han inte utvisas på grund av alla oroligheter och krigiska aktiviteter i området. Så är läget och så har det varit för Yunus i fyra år. Med tanke på instabiliteten i ett land som Somalia är sannolikheten stor att avvisningen aldrig kan komma att verkställas. I varje fall inte under en tidsperiod möjlig att överblicka. Och Svenska Fotbollförbundet har med imponerande snabbhet och beslutsamhet stoppat Yunus från att under uppehållet i Sverige, som varit långt och kommer att förbli mycket långt, spela fotboll. Företrädare för Svenska Fotbollförbundet har motiverat förändringarna av representationsbestämmelsena med att man vill ha regler som är i fas med den svenska lagstiftningen Men var i den svenska lagboken står det att en avvisningsdömd, men ej avvisad, person inte får spela fotboll?

Jag är medveten om att det finnas många luckor i mitt kunnande om asylärenden, uppehålls- och arbetstillstånd.
Men mitt sunda förnuft säger mig att det inte finns några rationella skäl till att Yunus inte ska få "joxa med trasan" i det svenska seriesystemet.

Bengt




0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida