söndag 2 mars 2008

"Det var då, det" med Kerstin

Gösta Knutsson, Pelle Svanslös-fattaren, var den som introducerade frågesport i svenska etermedia. Sedan dess har såväl TV-som radiokanaler letat och ibland funnit intressanta modeller för tävlingar i allmänbildning. Radion var självklart först. En tävling i kunskap som leddes av örebrobekantingen Carl-Uno Sjöblom med Hatte Furuhagen som domare hette "Det var då, det". Det var på 1970-talet

Den tävlingen gick ut på att en person per dag kvalificerade sig för en veckofinal, som alltid sändes på en söndag. Kvalificeringsmatchen, som sändes i radion, gick mellan två personer som anmält sitt deltagande. Veckofinalen sändes från radiohuset i Stockholm, dit alltså sex "dagsvinnare" kvalificerat sig. Den 17 mars 1976 hade en mig närstående kvalificerat sig till veckofinalen i Radiohuset. Hennes namn är Kerstin Thörner. Hon hade på vägen till veckofinalen besegrat en dam från Linköping som inte visste lika mycket som Kerstin om var Sveriges äldsta gymnasium finns och vad eleverna i detta gymnasium kallades. Kunskaper om Västerås och djäknar ledde Kerstin till veckofinalen.

Veckofinalen sändes under en eftermiddagstimme och var uppdelad i två semifinaler. Det gällde att i semifinalen vara bäst av tre för att gå till final. Segraren i finalen fick sedan gå en kunskapsmatch mot den regerande Stormästare, som vid den tidpunkten suttit på sin tron åtskilliga veckor. Det gick inte så bra för Kerstin i semifinalen. Hon blev bara tvåa , knappt slagen dock, men någon final blev det inte för Kerstin från Stora Mellösa. Hon fick nöja sig med ett exemplar av "Bonniers lilla uppslagsbok" med personlig hälsning från Carl-Uno Sjöblom och Hatte Furuhagen. Och minnet av ett intressant deltagande i en då, 1976, mycket uppmärksammad kunskapstävling i radion.

Kerstin svarade Kata Dahlström när det rätta svaret var Mäster Palm. Det var en fråga om en av socialdemokratins tidigaste förgrundsfigurer. Dessutom hade hon inte kännedom om de franska flygarbröderna Montgolfier.

Bengt

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida