onsdag 21 maj 2008

Familjerna Täht och Medel

Rabatten på hushållsnära tjänster och nu vårdnadsbidraget har blivit ett rejält ekonomiskt lyft för familjen Täht i Adolfsberg. Fru Täht har på grund av herr Tähts goda lön kunnat vara hemma hos familjens två barn under alla deras småbarnsår. För att klara den uppgiften har familjen köpt diverse hushållstjänster, städning, trädgårdsarbete med mera. Man har betalat "vitt" för dessa tjänster. Det har naturligtvis kostat en del men hushållsbudgeten har ändå klarats med goda överskott.

Nu har ett ljust läge blivit ännu ljusare. Eftersom fru Täht avser att även fortsättningsvis ha omsorgen av de egna barnen kommer hon att enligt vårdnadsbidragets regler att erhålla en ersättning av 2 x 36.000 kronor för de två telningarna. Dessutom får familjen de hushållnära tjänsterna betalda till hälften genom den beslutade rabatten på sådana tjänster. För familjen Tähts del betyder det en skattelättnad på 50.000 kronor. Totalt förbättras familjen Tähts redan tidigare goda ekonomi med 122.000 kronor på ett år. En inkomstförstärkning på över 12.000 kronor varje månad. Netto.

Mittåt; naturligtvis blir läget än bättre eftersom familjen Täht även har blivit av med den förkättrade förmögenhetsskatten. För att inte tala om fastighetsskatten.

Inte särskilt långt från familjen Täht bor familjen Medel i Brickebacken. Familjen Medels två barn går på dagis när mamma Medel arbetar. Det är helt nödvändigt för att klara familjen ekonomi. De flyttade i höstas från Varberga och tyckte att det var möjligt att belasta hushållbudgeten med kostnaden för en hushållsnära tjänst - flyttstädning. För den flyttstädningen tog Städbolaget 2000 kronor. Familjen Medel räknar med en skattelindring på 1000 kronor eftersom man fått flyttstädningen godkänd som rabattberättigad.

I den statistik som vänner av till exempel rabatten på hushållnära tjänster gärna hänvisar till framgår det att reformen blivit en succé som inte bara utnyttjas av de redan burgna. Hälften av de rabattberättigade har nämligen visat sig vara medelinkomsttagare som familjen Medel. Och visst utgör familjen Medel 50% av familjerna Täht och Medel

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida