torsdag 17 juli 2008

En omöjlig idé av "Nordinfan"

En man, eller kvinna, med den sympatiska signaturen "Nordinfan" har på Allehandas sportsidor fått utveckla sina synpunkter på ÖSKs talangverksamhet. Inte så märkligt att det dyker upp sådana insändare ett år då ÖSK helt i kontrast med en mångårig tradition missar att enrollera lokala talanger i sin organisation. En mångårig tradition som gett ett 40-tal spelare från länets klubbar möjligheten att få spela allsvensk fotboll sedan början på 1990-talet. Med start i ÖSK och ofta för vidare befordran ut i stora fotbollsvärlden.

"Nordinfan" tycker att ÖSK-styrelsen ska ställa de eller den huvudansvarige för laget inför kravet att varje år förnya spelartruppen med m i n s t fem unga spelare från länets klubbar. Av dessa fem skall m i n s t två gå direkt in i representationselvan. Med tanke på att en allsvensk A-trupp består av ca 20 spelare kommer denna trupp att under en fyraårsperiod vara helt utbytt. Lite längre tid kommer det att ta att helt övergå till en lokalt rekryterad representationselva. Jag förstår att "Nordinfan" menar att detta ska kunna ske med bibehållen allsvensk status.

Man kan naturligtvis förundras över att lokala förmågor går ÖSKs näsa förbi, men är det egentligen så konstigt ett år då ÖSK brandskattades på erfarna och skickliga spelare som Agbar Barsom, Joel Riddez och Lars Larsen? Om klubben vill behålla sin allsvenska status ett jubileumsår som detta kan man inte ersätta nämnda trio med unga talanger. Hur lovande dessa än är. Att sen klubben inte helt lyckats med att ersätta de tre giganterna med etablerade "utombys"spelare är en annan sak.

"Nordinfan" säger vidare att ÖSK ska vara berett att som tidigare Kalmar, Halmstad och Elfsborg ta ett steg bakåt (nedflyttning) för att sedan ta två steg framåt (allsvenska toppen). Men "Nordinfan" glömmer att informera att inget av de tre lagen tog de två stegen framåt med stöd av lokala talanger. Nej, det var rejäla kostsamma värvningar som gav framgången. I Elfsborgs fall med köpet av Anders Svensson och i Kalmar fall genom klubbens fina brasilienska kontakter. Men värvningen av brödratrion Elm är naturligtvis en klassiker.

I dagens ÖSK-trupp finns 12 spelare sprungna ur länsklubbars ungdomsverksamhet. ( 13 om man räknar Fredrik Nordback som kom till klubben som 15-åring). Det betyder att truppen till ca 60% består av lokalt fostrade spelare. I laget mot Sundsvall senast var fem av dessa spelare ( sex med Nordback) med från start. "Nordinfan" kanske kan nämna någon annan förening som matchar ÖSK när det gäller lokal rekrytering. Men det lär nog bli svårt.

Jag tycker ändå att det var trist att ÖSK inte förmådde kryta till sig jättetalangen Jimmy Touma och jag hoppas att Marcus Gustavsson snart tröttnar på sin anonyma tillvaro långt från allsvenskt spel i Halmstad och återkommer till Örebro och ÖSK för att under många år framåt bilda mittbackspar tillsammans med Oscar Johnsson.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida