tisdag 20 januari 2009

Anders Pontén till minne

"Riksrondören" Anders Pontén har lämnat det jordiska. Det var via radioprogrammet Riksronden som Pontén blev känd för svenska folket. Från studion i Almby kåserade han en dag i veckan på ett lättsamt och lättsmält sätt om smått, mestadels, och stort som hänt runt om i landet under veckan. Hans gimmick nummer ett var att varje gång få med en snutt om Blandade Damkören i Glanshammar. Det framgick aldrig i vilket avseende denna damkör var blandad. Om kören var en fiktion eller en verklig glanshammarslokal företeelse vet jag fortfarande inte. Den kanske är i hög grad levande än i dag. Någon som vet?

Under ett antal år var för övrigt Riksronden en i högsta grad närkingk företeelse. En företrädare till Anders Pontén var nämligen ÖSK- och Allehandaprofilen Gunnar Åslund. Eller var det möjligtvis så att de två alternerade som lättsamma radiokåsörer? Jag kan inte erinra mig någon efterträdare till Åslund och Pontén så programmet lades nog ner och ersattes med något stockholmsproducerat.

Jag har ett eget kul minne av Anders Pontén. I början på 1980-talet var jag med och arrangerade en jippomatch i fotboll i Stora Mellösa. Matchen gick mellan Whispering Storband och ett lag som i reklamen fick namnet Salig Blandning. Och en salig blandning var det verkligen som skulle komma att tampas med Olle Söderlunds musikaliska gäng. Guldmedaljören från London-OS 1948, Bertil Nordahl var med liksom ÖSK-arna Arne Lundkvist och Pelle Thörner. Dessa tre var väl i stort sett de enda som representerade fotbollkunnande. För utfyllnaden svarare till exempel TV-kände Agne Jälevik och rallyräven Stig Blomkvist. Men var kommer då Anders Pontén in i bilden? Jo, den gode, men i fotbollens ädla konst fullständigt rudis, Anders Pontèn, hade av någon anledning engagerats som lagledare och pådrivare för Salig Blandning. Och visst levde han i allra högsta grad upp till epitetet pådrivare, för att inte säga slavdrivare. För uppdraget hade han införskaffat, eller om det var arrangören som hade ansvaret, en svinfösare. En svinfösare är en elektrisk apparat som svinuppfödare och slakterier använder för att fösa grisarna upp på bilen till slakteriet. Apparaten ger vid vidröring en elektrisk stöt som svinen tycker är obehaglig, men ofarlig. Varken förr eller senare tror jag den använts för att egga fotbollsspelare till stordåd och tvinga fram lite extra fighteranda. Men det gjorde Anders Pontén på ett sätt som till exempel Stig Blomqvist jämförde med de allra grövsta pååkningarna under rallytävlingar. Huruvida detta bestialiska hjälpmedel hjälpte Salig Blandning till seger minns jag inte. Kan denna elektriska apparat vara någonting för ÖSK-lagledaren Arvi Taaler?

Nu är Anders Pontén borta och Sverige en glädjespridare mindre. Gunnar Åslund är borta sedan många år tillbaka.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida