tisdag 24 mars 2009

Göteborg och Malmö lobbar för storkapitalet

Örebro SK Fotboll är en ideell idrottsförening med Rose-Marie Frebran som ordförande och ÖSK Elitfotboll AB ett affärsdrivande företag. I ÖSK Elitfotboll AB är Björn Åqvist ordförande. Örebro SK Fotboll äger aktiemajoriteten, 51%, i ÖSK Elitfotboll AB. Så har den svenska idrottsrörelsen genom Riksidrottsförbundet bestämt att det ska vara. Den ideella verksamheten skall styra även i bolagiseringstider.

Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, är en intresseförening för fotbollsklubbarna i Allsvenskan och Superettan. Denna intresseförening är en oerhört mäktig organisation när det gäller svensk elitfotboll. SEF har under många, många år dominerats av klubbar som IFK Göteborg, Malmö FF och andra storstadsklubbar. Nu lobbar företrädare för främst IFK Göteborg, Gunnar Larsson, och Malmö FF, Bengt Madsen, för att de olika specialförbunden under Riksidrottsförbundet själva ska få bestämma reglerna och förutsättningarna för bolagisering. Larsson och Madsen vill med andra ord få bort den regel som säger att den idella verksamheten alltid skall dominera ägarmässigt i bolagen. Om Larsson och Madsen skall få till stånd denna förändring måste man nå enighet om detta i mäktiga Föreningen Svensk Elitfotboll.

Flera ledamöter i SEFs styrelse under de senaste åren ser inte saken på samma sätt som Larsson och Madsen. Ordföranden Bo Lundqvist från Djurgårdens IF t ex vill att de nuvarande reglerna om att ideella föreningar skall vara dominerande även i bolagiseringstider skall finnas kvar. Därför har Larsson och Madsen verkat för att SEFs valberedning skall föreslå nyval på ordförandeposten. Så har också skett och en ny ordförande, åsiktsbroder till Larsson och Madsen, har valts vid senaste årsmötet. Den nye SEF-ordföranden är tillika ordförande i IF Elfsborg och heter Bo Johansson.

Valet av Bo Johansson som efterträdare till namnen Lundqvist har inneburit flera avhopp i protest från den gamla SEF-styrelsen, bl a Brommapojkarnas Ola Danhard. Därmed har utsikterna ökat att få till stånd enighet om att gå ut med propåer till Riksidrottsförbundet att ändra bolagiseringsreglerna så att stora, mäktiga finasiärer kan komma in i svenska elitfotboll. Som i England t ex.

Ny ledamot i SEF-styrelsen är också landshövdingen i Örebro Län och ordföranden i Örebro Sportklubb Fotboll, Rose-Marie Frebran. Rose-Marie är den första kvinnan någonsin i SEFs styrelse och den förste ÖSK-aren i den förtroendeställningen på över 20 år. På 1980-talet satt Åke Granath med i SEFs styrelse. Det är inte troligt att Rose-Marie Frebran valts in i styrelsen för att gå Gunnar Larsson och Bengt Madsens ärenden. Jag hoppas i varje fall att hon valts av andra skäl.

Bo Johansson från Borås vill alltså få slut på idealiteten inom svensk elitfotboll. Johansson vill också mycket annat, vilket jag skall återkomma till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida