måndag 9 mars 2009

Inför den allsvenska seriestarten/7

Jag har i en tidigare blogg talat om de nya allsvenska arenor som står färdiga att ta emot sin publik redan till allsvenska starten i början av april. Det är "Göteborgs Fotbollsarena" som blir hemvist för IFK Göteborg, Gais och Örgryte IS, samt Swedbank Arena i Malmö. Ytterligare nya arenabyggen startas under 2010, klara att ta emot allsvensk publik 2012.

Nybyggnationer men inte p g a kapacitetsbrist

Är det av kapacitetsbrist som de nya arenorna byggs? Knappast. Tvärtom har de tidigare tillgängliga arenorna i Göteborg, Nya Ullevi, och i Malmö, Malmö Stadion, ansetts alltför stora för allsvenska matcher i de två städerna. Det har framförallt i Göteborg sett oerhört ödsligt ut när 40.000-personersarenan Nya Ullevi befolkats av 5000-hövdade åskådarskaror. Den nya arenan, Göteborgs Fotbollsarena, har en publikkapacitet av 18.800 åskådarplatser, sittande och stående tillsammans.

En annan arena som haft alldeles för stor kapacitet för allsvensk fotboll är Råsunda Fotbollsstadion, AIKs hemmaplan. Men här har ödsligheten inte varit lika stor som på Nya Ullevi eftersom AIK haft den överlägset största hemmapubliken.

Bäst utnyttjad kapacitet på Söderstadion, Olympiastadion och Behrn Arena

Den allsvenska fotbollen 2008 lockade i snitt 7800 åskådare per match. Den genomsnittliga publikkapaciteten på arenorna var 13.500 sittande och stående åskådare. Kapaciteten var alltså bara utnyttjad till runt 57% - litet över halvbesatt alltså. Bästa kapacitetsutnyttjandegraden (långt fint ord) fanns i Stockholm där såväl Hammarby (Söderstadion) som Djurgården (Olympiastadion) fyllde sina resp. arenor till bra nära 70%. Örebro var också mycket nära samma kapacitetsutnyttjande. Hammarby och Djurgården är också två av de klubbar som ska kunna inbjuda sin publik till nya fina arenor 2012.

Är ett ökat kapcitetsutnyttjande möjligt?

Under 2009 kommer de allsvenska arenorna att ha en sammanlagd publikkapacitet av 252.000 åskådare. Jag har då räknat med 18.800 för var och en av de tre göteborgsklubbarna som kommer att utnyttja Göteborgs Fotbollsarena. Ett ökat kapacitetsutnyttjande från 57 till 60% skulle betyda publikökning på i genomsnitt 1.700 åskådare per var och en av 240 matcherna. För Djurgården, Hammarby, ÖSK, Helsingborg och Kalmar erfordras inte någon publikökning för att nå det målet, men för andra blir det hart när omöjligt. Jag tror att inte ens de allra minsta arenorna, Grimsta, Strömvallen, Vångavallen och Rambergsvallen kommer att fyllas till 60% mer än i enstaka matcher AIK kommer definitivt inte att nå 60%-målet eftersom det krävs att AIKs hemmsnitt höjs från drygt 15.000 till 22.000.

Märkligt byggnadsbeslut av BP

Man frågar sig osökt hur resonemangen gått då det beslutats om ett nytt stadion för 30.000 åskådare för Brommapojkarna. Klubbens hemmasnitt för matcherna i Superettan förra året var
948 åskådare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida