tisdag 17 mars 2009

Inför allsvenska seriestarten 2009/11

Lagerbäck i Stockholm och Thörner i Örebro gör samma analys av Allsvenskan 2009. IFK Göteborg vinner och IF Elfsborg kommer tvåa. Enligt Lagerbäck vinner "Blåvitt" på grund av bra blandning av ungdom och rutin, enligt Thörner är det helheten som avgör. Varken Lagerbäck eller Thörner tror att spelarförvärv i sista stund förändrar grundtipset.



Lagerbäck är förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget, som inom kort ska kvalspela mot Portugal. Thörners främsta merit är att han förra året vid ungefär denna tidpunkt med emfas hävdade att IFK Norrköping skulle bli ett topplag redan första året efter återkomsten till Allsvenskan. Ni vet hur det gick; det var om inte guldet som blev till sand så i varje fall silvret som blev till degradering. Jag kan inte erinra mig att den försiktige generalen Lagerbäck avgav något tips om den allsvenska slutställningen förra året, men jag anar att också han hade höga förväntningar på IFK Norrköping.



De allra flesta, alltså inte bara Lagerbäck och Thörner ( som jag i fortsättningen kommer att kalla "jag") finner det uteslutet att Kalmar FF försvarar sitt guld från förra säsongen. Jag har själv tippat att KFF ändå hamnar på övre halvan (6:a) men skulle inte bli överraskad om Nannes lag möter samma öde som IFK Göteborg gjorde 1970. Göteborgarna vann Allsvenskan i suverän stil 1969 men ramlade ur det fina sällskapet året efter. Ni kommer väl ihåg att det var ÖSK (läs Janne Mossberg) som satte den sista spiken i IFKs kista på Eyravallen en oktobersöndag 1970. Tror trots allt att Kalmar slipper det ödet, men förlusten av spelare som förra året svarade för halva målskörden blir naturligtvis kännbar.



Efter mycket strul är det tydligen äntligen avgjort att Kalmar skall få en ny arena, färdig att tas i bruk 2012. Skulle vara sorgligt om laget då hör hemma i Superettan.



Skulle vara intressant att veta vad Lagerbäck tror om ÖSK i årets Allsvenska. Han har litet större intresse än vanligt av att följa vårt lag, eftersom John Alvbåge förmodligen hela säsongen kommer att finnas med i landslagsdiskussionerna. Kan man med fog påstå att oddset för guld för ÖSK ligger på ungefär samma nivå som för Kalmar FF inför säsongen 2008? Ja, det tycker jag man kan. I och med Alvbåges och Kim Olsens entré i laget i höstas höjdes standarden till samma nivå som de lag som till slut fördelade medaljerna mellan sig. Sedan dess har som sagt Kalmar FF förlorat slagstyrka och IFK Göteborg får klara sig utan den klart lysande stjärnan Niklas Alexandersson, så varför skulle inte ÖSK kunna göra om Kalmars bravad?

Som vanligt kommer det att läggas stor vikt vid resultaten under inledningsomgångarna. "Det är viktigt med en bra start" kommer tränare och andra att hävda. Vid en träff mellan ÖSK-tränarna Boström och Axén och medlemmar i klubben inför förra årets seriestart ställdes frågan om inte inledningsmatchen mot Trelleborg kunde betraktas som en ödesmatch. Axén contrade med att påminna den orolige medlemmen om att även om det blev förlust så fanns det 29 matcher kvar att reparera skadan. Vill i det sammanhanget påminna om att Kalmars inledning på guldåret var en 0-0-match mot AIK. På resterande omgångar gjorde laget över 70 mål. En bra inledning är naturligtvis tacknämligt, men inte avgörande.

Trots publiksnåla lag som Trelleborg, Gefle, Brommapojkarna och Häcken tror jag det allsvenska publiksnittet kommer att öka. Den tron grundar jag dels på att de publikstarka lagen från de stora städerna kommer att, i motsats till förra året, slåss på den övre tabellhalvan, dels på tillkomsten av nya arenor i Göteborg och Malmö.

Detta är min sista blogg i serien "Inför allsvenska seriestarten 2009" och jag avslutar med att presentera några förväntade spelarprofiler i 2009 års Allsvenska:

Rasmus Elm, Kalmar FF (som kanske försvinner till proffslivet efter EM-uppehållet)

Rasmus Jönsson, Helsingborgs IF

Robin Söder, IFK Göteborg

Eric Bassombeng, Örebro SK

Alvaro Santos, Örgryte IS





0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida