måndag 2 mars 2009

Har brutaliteten ökat eller minskat?

Läste med intresse Pelle Blohms krönika i söndagens Nerikes Allehanda med den överraskande rubriken och dito åsikten att "Busarnas tid inom fotbollen är över". Anledningen till att den skulle vara över, enligt Pelle, är den kameraövervakning som ur alla möjliga och omöjliga vinklar visar "tjuvknep och rackarspel" som Pelles farfar skulle ha sagt.

Tjuvknep, som Pelle tydligen minns från sin aktiva tid, är till exempel användandet av ståldobbarna till att krossa fötter och skala av hälsenorna på motståndare eller att snärta till mot det ömtåliga underlivet. Till rackarspelet hör filmandet för att tillskansa sig fördelar som straffsparkar, något som många, inte minst en legendarisk ÖSK-are, utvecklade till skön konst.

De här tjuvtricken, eller varför inte kalla det vad det är; misshandel, har minskat på grund av det allt registrerande kameraögat, som kan ge bestraffningar retroaktivt om inte domarna i realtid sett vad som hänt. Som till exempel Henrik Larssons upper cut i mellangärdet på Jon Jönsson för ett par säsonger sedan. Däremot kan nog fortfarande inte spelare som med filmiska talanger försöker fixa sitt lag en straffspark tilldelas varning i efterskott efter studium av kamerabilder. "Filmaren" får nog "nöja" sig med att bara dras med skammen om hans falsarier avslöjas av kamerögat.

"Skojarnas och busarnas tid inom fotbollen är över" tycker Pelle Blohm och avslutar med konstaterandet att "Några sörjer" men "De flesta gläds" av den utvecklingen.

Jag läsar krönikan en gång till men lyckas inte får någon klarhet i om Pelle själv räknar sig till "några" eller " de flesta". Själv har jag ingen känsla för att busarnas tid skulle var förbi, eller ens i avtagande. De våldsamma satsningarna bakifrån med dobbarna mot motståndarnas anklar och smalben är legio och har ökat och kommer att öka så länge sådan misshandel bara straffas med gult kort. Och vad ska man säga om alla huvudskador orsakade av medvetet höga armbågar om inte ett utslag av ökat våld. Eller vad tycker Pelle Blohm?

Tjuvtricken har, på grund av kameraövervakningen, minskat något, men brutaliteten har ökat. Det är nog den bistra sanningen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida