tisdag 3 mars 2009

Inför allsvenska seriestarten 2009/2

Två helt nya arenor som hemvist för fyra allsvenska lag är en nyhet inför den allsvenska starten värd att uppmärksamma. De nya arenorna är Swedbank Arena i Malmö och Göteborgs Fotbollsarena byggd på samma plats som tidigare Gamla Ullevi.



Den nya arenan i Malmö har en kapacitet av 18.000 sittande och 6000 stående åskådare. Nya "Gamla Ullevi" tar emot 14200 sittande och 3800 stående åskådare. Arenan kommer att fungera som hemmaplan för IFK Göteborg, Örgryte IS och Gais. Och som bortaplan då de möter varandra och BK Häcken. Båda arenorna har naturgräs.

Till detta kommer den nya läktaren på Behrn Arena för 4000 stående alternativt sittande, eller en kombination av de två alternativen. På Borås Arena och Olympia i Helsingborg planeras ihopbyggnad av kort- och långsidans läktare.

Den verkliga allsvenska byggbomben kreverar 2010. Då startas byggnationen av nya fotbollarenor för Brommapojkarna, Djurgårdens IF, Gefle IF, Hammarby, Kalmar och Trelleborg. I samtliga fall kommer dessa arenor att stå klara 2012 om inte finanskrisen sätter käppar i hjulen. 2012 beräknas också den nya Nationalarenan i Solna stå klar. Huruvida den arenan blir hemmaarena för AIK återstår att se.

Brommapojarnas arena kommer att ha en kapacitet av 15.000 sittande
Djurgården kommer att få en publikkapacitet av 20-25.000 sittande
Nya Strömvallen i Gävle kommer att få nöja sig med en kapacitet av 9000 sittande åskådare
Hammarby kommer att kunna ta in 30.000 sittande på sin nya arena
I Kalmar kommer 11.000 sittande åskådare att kunna se sitt hemmalag
I Trelleborg räknar man med en kapacitet av 10.000 sittande

Den nya Nationalarenan som eventuellt blir AIKs hemmaplan kommer att ha en kapacitet av 50.000 sittande åskådare.

Av årets 16 allsvenska lag är det bara BK Häcken som inte kan redovisa några byggplaner. Märkligt eftersom det av alla rapporter att döma är en klubb med god ekonomi och störst behov av alla av en ny arena. Ramsbergsvallen på Hisingen är en skamfläck för Allsvenskan.

Om klubbar som Västerås SK, IFK Norrköping och Östers IF återfinns i Allsvenskan 2012 tillförs serien ytterligar tre nya, fräscha arenor.

Det blommar på den allsvenska arenafronten!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida