fredag 22 maj 2009

Allsvenska krisklubbar

Flera allsvenska fotbollsklubbar har drabbats av akut ekonomisk kris. "Akut", eftersom krisen tycks ha kommit oförhappandes, utan förvarning. Särskilt då till Hammarby IF, som inte tyckt sig ha fått någon som helst förvarning om svåra ekonomiska tider.

Så sent som strax före allsvenska starten i april tyckte sig klubben vara så stadd vid kassa att man kunde lägga bud i miljonklassen på att förstärka laget med ett par attraktiva spelare. Några månader senare sparkar man ledare och klubbfunktionärer i parti och minut och varslar spelare om tvångsförsäljning som ett led i ett ekonomiskt bantningspaket i 20 miljonersklassen.

Men Hammarby är inte ensamma att vara i ekonomisk knipa. Storstadskollegan AIK har tvingats upprätta en s k kontollbalansräkning, vilket indikerar ett allvarligt läge för aktiebolaget AIK. För ett aktiebolag räcker det med att halva det egna kapitalet ( aktiekapitalet) är förbrukat, för att en kontrollbalansräkning måste upprättas. För att Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd ska gripa in måste hela egna kapitalet vara putz weg.

Andra klubbar som anses vara ute på ekonomiskt bräckliga isar är Djurgården, Gais, Örgryte, gamla ärevördiga IFK Norrköping i Superettan och Helsingborgs IF. Helsingborgs IF? Dom kan väl bara göra som senast det krisade; låna upp kapital och betrakta det som "bidrag" i räkenskaperna. Ett unikt sätt att göra röda siffror till svarta som inte finns beskrivet i några ekonomiska redovisningsguider.

Det är alltså dags för ett stort antal klubbar att gå igenom samma ekonomiska stålbad som "Gneten från Växjö*" och hans mannar i Licensnämnden tvingade Örebro SK till för några år sedan. Om nu Licensnämnden vågar sig på klubbar som Hammarby och AIK.

Sedan är väl snart tiden inne att skärskåda IFK Göteborg. Men då kanske det inte är fråga om kontroll av och åtgärder för ekonomisk upprustning utan mer moralisk dito. Det går väl inte i längden att betrakta en styrelse som brottsoffer om delar av den (och klubbdirektören) obstruerar mot den svenska skattelagstiftningen så till den grad att de får tillbringa viss tid av sina liv inom lås och bom. Inte av rättskaffens män som Thallinger, Lagrell med flera. Väl?

* "Gneten från Växjö" var vad förre ordföranden i Svenska Fotbollförbundet, Lennart Johansson, kallade Lars-Åke Lagrell då han lanserade Lagrell som sin efterträdare som ordförande i förbundet. Benämningen "gneten" hade Lagrell förtjänat som gniden kassör i förbundet under många år. Tyckte Lennart Johansson.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida