fredag 12 juni 2009

Föreningen Svensk ElitfOtBOLl

I blogginlägget "Och nöjdast av alla var nog Lagrell" analyserade jag det svar den svenska fotbollens förbundsordförande gav på intervjufrågor ställda av Svenska Fans. Den del av intervjun jag relaterade till var ÖSKs brott och Licensnämndens straff. Brottet; fattigdom. Straffet; nedflyttning från Allsvenskan till Superettan.

Efter att Lagrell förklarat varför ÖSK straffades och att det var elitföreningarnas egna regler och straffsatsar som tillämpades, fick han följade följdfråga av Svenska Fans intervjuare:

- Mellan åren 2003-2005 har det i domstol också bevisats att IFK Göteborg fuskat med skatterna i samband med spelarköp. Reaktioner på förbundets val att inte straffa IFK Göteborg var från örebrohåll väldigt bittra. Inte minst stärkte det bilden av att förbundet favoriserar klassiska storstadsklubbar?

Så här kommenterade Svenska Fotbollförbundets ordförande den följdfrågan som egentligen var ett konstaterade:

- IFK Göteborgs klubbdirektör och kassör blev dömda till fängelse - men inget visade att klubbens styrelse var medverkande till de olagligheter som där skedde. Den typen av fall är dessutom ogripbara för ett förbunds regelverk, eftersom den rättsliga prövningen sker flera år efter det inträffade. De här fallen kan man ha synpunkter på, men ledde inte till något ärende för Licensnämnden. Det har inte heller kommit in några förslag om ändring av våra här aktuella regelverk, vilket hade varit fallet om distrikt och föreningar hade varit missnöjda.

Så då vet vi följande: Svåra ekonomiska brott som tar åratal att utreda och domstol bestraffa påverkar inte möjligheten att få Elitlicens. I Licensnämndens regler för att erhålla Elitlicens finns alltså inga krav på att klubb måste följa svensk skattelagstiftning. Det går bra att skaffa sig ett positivt eget kapital genom att på ett bedrägligt sätt underlåta att betala skatt enligt lag. Inte heller några andra regler inom Lars-Åke Lagrells ansvarsområde tar vid när elitklubbars styrelser obstruerar mot gällande svensk lag. Och Lagrell tänker inte ta något som helst eget initiativ för att täcka upp detta missförhållande. Så länge inte distrikt och föreningar visar missnöje med rådande förhållanden är allt gott och väl. Enligt Lars-Åke Lagrell.

Brottsling får man vara, men inte fattig. I "vår familj" som Lars-Åke Lagrell med flera brukar kalla Föreningen Svensk ElitfOtBOLl (SEF)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida