måndag 8 juni 2009

Värdet av ett kvitteringsmål underskattat

Inför VM-kvalmatchen mot Danmark gjorde alla experter klart för oss att en svensk seger var det enda som var acceptabelt om vi ville vara med i VM-slutspelet i Sydafrika nästa år. Därför tror jag många med mig inte var så där särskilt angelägen att Sverige i slutsekunderna skulle trycka in ett kvitteringsmål. Det skulle ju ändå inte räcka till Sydafrika.

Nu har jag i likhet med firma Lagerbäck & Andersson studerat kvaltabellen och återstående spelprogram och konstaterat att a) Sverige fortfarande har en bra chans och b) att det hade varit utomordentligt värdefullt om vi fått in ett kvitteringsmål mot danskarna. Det hade ökat chanserna enligt a) med åtskilliga procent.Jag ska förklara varför.

Om vi för enkelhetens skull utgår ifrån att Danmark vinner gruppen, även om detta inte är helt självklart, så får Ungern, Portugal och Sverige slåss om den andraplats som ger kvalspel mot annan grupptvåa. I nuläget ligger Ungern bäst till och kan av egen kraft bli tvåa. Men den egna kraften måste vara betydande för Ungern har det svåraste restprogrammet av alla. Ungern har nämligen spelat färdigt mot gruppens två "blåbär", Albanien och Malta. Kvar har laget att möta Portugal, hemma och borta, Sverige hemma och Danmark borta.

Portugals och Sveriges chanser ligger i att vinna sina återstående matcher, alltså även bortamatcherna mot svåra Ungern. Då stannar båda lagen på 21 poäng och målskillnaden avgör vem som tar andraplatsen. I nuläget är Portugal i det avseendet fyra mål bättre. Ett kvitteringsmål mot Danmark hade eliminerat målskillnadsaffären, som nu kan komma att avgöras i slutomgången då Portugal möter Malta och Sverige möter Albanien, båda på hemmaplan.

Förresten, ett kvitteringsmål mot Danmark hade också haft en annan effekt; den danska chansen till gruppseger hade inte längre varit så självklar.

10 oktober möts Danmark och Sverige igen, men då på Idraettsparken i Köptenhamn. Då kan man vara mera säker på att inget annat än en svensk seger duger. Så här kommer sannolikt toppen av kvaltabellen se ut inför den matchen:
19 poäng Danmark
15 poäng Portugal
15 poäng Sverige
13 poäng Ungerna

Du, käre läsare, får i uppdrag att räkna ut hur den tabellen och förutsättningarna sett ut om Sverige tryckt in ett kvitteringsmål mot Danmark i söndags.

Sveriges kvalgrupp lever! Sveriges chanser lever! Men då måste förstås Zlatan & Co komma igång med målskyttet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida