fredag 5 juni 2009

Och nöjdast av alla var Lagrell

Jag har på Svenska Fans hemsida tagit del av en intervju med Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. Det är skribenten Sarp Yesil som med intervjun väckt liv i den några år gamla historien med tvångsnedflyttningen av Örebro Sportklubb från Allsvenskan till Superetten. Lagrell frånsäger sig i intervjun allt deltagande i beslutet, som avgjordes av den av eliserieklubbarna tillsatta Licensnämnden.

Sarp Yesil ställde den givna frågan varför inte också Helsingborgs IF drabbades av samma öde som Örebro SK. ÖSK tvångsnedflyttades för att klubben hade ett negativt eget kapital, det vill säga skulderna var större än tillgångarna. Differensen var ca 0,5 miljoner kronor, konstaterade Licensnämnden, medan ÖSK med hjälp av diverse ekonomiska experter hävdade att det egna kapitalet med några tusenlappar låg på rätt sida. Klubben stred med näbbar och klor för sin sak men Licensnämnden var obeveklig.

Samma granskning som bestods ÖSK skedde gentemot Helsingborgs IF. Medan ÖSKs negativa egna kapital med tvekan ansågs vara 0,5 miljoner kronor så var det mindre tveksamheter när det gällde att fastställa Helsingborgs kapitalunderskott. Det var nämligen närmare 40 miljoner kronor.
Men Helsingborg gick inte samma öde till mötes som ÖSK, utan fick Licensnämndens förtroende att fortsätt spel i Allsvenskan. Nu till Lars-Åke Lagrells svar på frågan:

"Helsingborgs Kommun gav Helsingborgs IF 40 miljoner, om jag minns beloppet rätt, att stärka balansräkningen med. Inte som lån utan på ett sätt att föreningen fick ett eget kapital. Visst var det en kommunal-politisk fråga, men befolkningen gillade tydligen det kommunen gjorde"

Märk väl att Lagrell är noga med att påtala att de 40 miljonerna från kommunen inte var ett lån. Ett lån förbättrar nämligen inte balansräkningen med en enda krona. Dessutom skall ett lån återbetalas. Resonemanget om icke-lånet slök Licensnämnden med hull och hår eller kanske det var just Licensnämnden som kom med tipset. Allt tydde nämligen på att Helsingborgs IF skulle skyddas och räddas undan nedflyttning till vilket pris som helst. Det räckte med e t t statuerande exempel; Örebro SK.

Vi har kunnat läsa i pressen att Helsingborgs IF nu återbetalt icke-lånet till Helsingborgs Kommun, vilket bevisar att det var ett lån som kallades bidrag för att rädda Helsingborg kvar i Allsvenskan. Det hedrar Örebro SK och Örebro Kommun att man inte inlät sig i liknande skumraskaffärer. "Befolkningen gillade tydligen det som kommunen gjorde", säger Lagrell. Nöjdast av alla var nog ändå Lars-Åke Lagrell.

Kvarstår följande; Helsingborgs IF med ett kapitalunderskott på 40 miljoner kronor spelade vidare i Allsvenskan, Örebro SK med ett tveksamt underskott på 0,5 miljoner skickades ner i Superettan.
Och Lars-Åke Lagrell var nöjd. "Den falskaste människa jag mött". Det är Lagells omdöme om en mailare som falskeligen lurade av honom ett ärligt besked i affären. Jojo!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida