onsdag 28 oktober 2009

Tavlor till Italiens och AIKs förtret

Kommer du ihåg EM i fotboll 2004 då Danmark och Sverige hamnat i samma slutspelsgrupp tillsammans med Italien? Och kommer du ihåg att ett oavgjort resultat i matchen mellan Sverige och Danmark skulle ge båda länderna kvartsfinalplatser och stänga ute Italien från vidare spel?

Och hur resultatet verkligen blev just oavgjort, 2-2, till Italiens stora förtret?



Kom att tänka på just den matchen då jag såg IFK Göteborg mot Halmstad i går. Framförallt hur målvakterna i de båda matcherna bidrog på ett likartat sätt till att resultatet blev det optimala, för fem år sedan, att de två deltagande skandinaviska länderna gick vidare från gruppspelet och i går att den hysteriskt uppskrivna finalmatchen mellan IFK Göteborg och AIK verkligen får den avgörande betydelse som alla, nåja, dom flesta, önskat.


Matchen 2004 var på väg mot dansk seger då en nyss inbytt "Chippen" Wilhelmsson på övertid rundade det danska högerförsvaret och från dödlinjen spelade inåt-bakåt, en passning som dock den danske målvakten Sörensen förutsåg och lätt skulle greppa i sin trygga danska famn. Trodde man. Men istället för att greppa bolluslingen stötte han ut bollen till framrusande svenska forwards som kunde forscera in bollen i nät. Svensk hjälte blev Mattias Jonsson, men det främste "hjälten" i svenska ögon var nog Sörensen. Han gjorde en tavla i rätt tid. Om det nu var en tavla.

I går gjorde tio proffsiga halmstadspelare allt som stod i deras makt för att förstöra finalfesten på söndag. Tyvärr fick man inte med sig spelare nummer elva på det sätt man hoppats, så finalfesten är räddad. En sådan tabbe som HBK-målvakten Magnus Bahne svarade för gör inte en allsvensk målvakt med full focus på sin uppgift. Den retur han släppte till på Stefan Selakovics högerinlägg var lika tillrättlagd för Thomas Hysén som danske målvaktens retur till Mattias Jonsson 2004. Bahne gjorde en tavla i rätt tid. Om det nu var en tavla.

Matchen på Ullevi igår slutade 2-2, till AIKs stora förtret får man förmoda. Men den förtreten var nog lättare att svälja än den som Italien satte i vrångstrupen för fem år sedan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida