torsdag 4 februari 2010

Förläng livet - läs om Allan Karlsson!

"Den roligaste bok jag någonsin läst" tycker både jag och Lasse Berghagen. Ja, att Lasse Berghagen tycker så kan man läsa på omslaget till "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", och jag kan bara instämma efter att läst boken skriven av "Sveriges svar på Arto Paasilinna", Jonas Jonasson.

Allan Karlsson heter 100-åringen, född i hemmanet Yxhult nära Malmköping i Sörmland. Någon uppvaktning med tårta och kaffe på sin 100-årsdag vill han dock inte veta av, utan rymmer ut genom fönstret på vårdhemmet och ut i friheten. De äventyr som väntar honom, eller rättare sagt försätter sig i, efter rymningen är hur fantastiska som helst men ändå bagateller jämfört vad han upplevt under alla år före 100-årsdagen. Vi får nämligen samtidigt som vi informeras om strapatserna efter rymningen veta vad han haft för sig under de tidigare 100 åren.

Läs boken om du vill förlänga livet genom det goda skrattet! Du har nämligen inte en chans att ta del av Allan Karlssons öden och äventyr utan att ömsom gapgarva, småfnittra, le i mjugg, ja allt vad glädjeyttringar heter, när du sträckläser boken. Något igenkännandets leende kommer däremot inte över dina läppar, för något som liknar Allan Karlssons äventyr har du aldrig varit ens i närheten av. Förmodligen inte läst om heller, även om du tagit del av Arto Paasilinnas hela produktion med äventyrspärlor som Harens år, Den ylande mjölnaren och Den ljuva giftkokerskan.

Nerikes Allehanda har recenserat boken och avslutar med "I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker bara genom att vara. Och nu är han lös igen." . Det skall gudarna veta!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida