måndag 1 februari 2010

När Åtvid var "Sveriges bästa korplag" (6)

43 dagar återstår till den allsvenska starten. För ÖSK vill säga. Redan två dagar innan ÖSKs och Åtvidabergs FFs spelare springer in på Behrn Arena har Kalmar FF och IFK Göteborg, två av årets guldfavoriter kanske, drabbat samman på Fredrikskans. Här är förresten hela premiäromgången:



Lördag 13 mars
Kalmar FF- Ifk Göteborg

Söndag 14 mars
BK Häcken-Djurgårdens IF
Halmstads BK-Trelleborgs FF
AIK- Mjällby IF

Måndag 15 mars
Gefle IF-IF Elfsborg
Gais- Malmö FF
Örebro SK-Åtvidabergs FF



Allt eftersom premiäromgången närmar sig kommer jag under rubriken "Inför den allsvenska starten" leverera alltmer matchnära och aktuell information, framför allt när det gäller ÖSKs status och möjligheter. Med början den 24 februari och 16 dagar framåt kommer jag att granska de 16 lagen i årets allsvenska och- märk väl- jag granskar ett lag per dag och i den ordning jag tror att lagen placerar sig i sluttabellen. Den 24 februari börjar jag med det förväntade jumbolaget och avslutar med guldfavoriten den 11 mars. De tre dagarna närmast före premiärmatchen på Behrn Arena kommer jag att ha all focus på den matchen.



Från nu och till den 23 februari kommer inläggen att ha karaktären av "salig blandning" eller "ditt och datt", d v s väldigt ostrukturerat men ändå texter, nyheter, skvaller, statistik som platsar under rubriken "Inför den allsvenska starten" och då menar jag årets allsvenska start.

"Sveriges bästa korplag genom alla tider"

Åtvidabergs FF har gjort 15 allsvenska säsonger, ÖSK 42. Efter en sagolik framgångsperiod i början och mitten av 1970-talet kallades Åtvidabergs FF för "Sveriges bästa korplag genom alla tider". Anledning; så gott som alla spelarna i laget jobbade på Facit, en stor och framgångrik tillverkare av kontorsmaskiner vid den tiden. Framgångssagan startade 1968 då det nyuppflyttade laget redan första året blev 7:a - efter bl a ÖSK som det året blev 5:a. ÅFF:s och Facits klart uttalade målsättning var emellertid det allsvenska guldet. Det lyckades man nästan med åren 1970 och 1971, men nådde bara andraplatser.



Men 1972 var det dags. Den avgörande faktorn, den som gjorde "Sveriges bästa korplag" till allsvenskt guldlag, var förvärvet av en gänglig yngling från Degerfors, som Facit lyckades hitta lämpliga arbetsuppgifter åt på företaget. Ralf Edström var namnet. På vägen från Degerfors till den lilla bruksorten i Östergötland slank han genom ÖSKs grovmaskiga nät, som inte var agnat med samma framtidsjobb som det Åtvidaberg och Facit kunde erbjuda.



När Åtvidabergs FF 1972 tog det första allsvenska guldet, det skulle komma mer, kom ÖSK inte särskilt långt efter i tabellen. ÖSK blev 4:a. Nog är det intressant och kittlande att fundera över vad som hänt om ÖSK lyckats få stopp på Ralf Edström på hans väg till Åtvidaberg. ÖSK hade vid den här tiden en giftig anfallsduo i Thomas Nordahl och Janne Mossberg. Komplettera i tankarna den duon med spelgeniet och nickspecialisten Ralf Edström och ni har en drömtrio av sällan skådat slag i vitsvart dress.

Nu blev det som sagt Åtvidaberg för Ralf och därmed två allsvenska guld för korplaget från östgötaslätten. Dessutom två vinster i svenska cupen och avancemang till kvartsfinal i den europeiska cupvinnarcupen efter att bl a ha sparkat ut engelska storlaget Chelsea.

Jag har tidigare berättat om den allra första allsvenska matchen mellan Åtvidaberg och ÖSK, 1951, som var en av matcherna i den allsvenska premiäromgången det året. ÖSK vann med 3-2 efter viss möda. Nästa gång ÖSK skulle få nöjet att lugga korplaget på alla poäng var i september 1978. ÖSK vann med 3-2 igen: Men mellan de två 3-2-vinsterna för ÖSK spelades 15 (!) allsvenska matcher klubbarna emellan u t a n e n e n d a ÖSK-v i n s t!

Visserligen har Åtvidaberg och ÖSK mötts i Superettan och i ett stort antal träningsmatcher, men glöm inte att ÖSK inte besegrat Åtvidaberg i allsvenska sammanhang sedan 1978, 32 år sedan.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida