måndag 8 februari 2010

Allsvenska matcher varannan dag i vår (13)

Under perioden 13 mars till 24 maj skall 14 allsvenska omgångar avverkas och avgöras. Det betyder 112 matcher och eftersom det i vanlig ordning inte blir särskilt sammanhållna omgångar skall det spelas allsvensk fotboll mer än varannan dag, 41 matchdagar på 73 möjliga dagar. Några gånger sprids omgångens åtta matcher ut på fyra hela dagar.

Aldrig tidigare har allsvenskan startat så tidigt som i år. Som anledning har angetts VM-slutspelet i Sydafrika, som pågår under tiden 11 juni-11 juli. Eftersom Sverige inte deltar i detta slutspel, verkar den spelfria tiden mellan sista allsvenska våromgången och VM-slutspelets start alltför väl tilltagen. Hela 18 dagar mellan våromgångens sista allsvenska match och VM-invigningen med öppningsmatchen. Nu kan det kanske vara bra att ha dessa 18 dagar att disponera med tanke på den tidiga premiären och den snörika vintern. Även om snösmältningen kan gå snabbt när vårsolen och vårvindarna väl får fritt spelrum så förefaller det osannolikt att premiäromgångens åtta matcher samtliga ska kunna spelas på avsett datum. Åtvidaberg FF, till exempel, tror inte heller att deras första hemmamatch, den 22 mars i andra omgången mot Gefle IF, ska kunna spelas på Kopparvallen. Behrn Arena är en möjlig reservarena, enligt Åtvids hemsida.

Inte heller Kalmar tror på spel på Fredrikskans redan den 13 mars, då man enligt programmet ska möta IFK Göteborg. Vintern har ju varit svår, inte minst i sydsverige. De enda matcher som med ganska stor säkerhet definitivt kan spelas enligt premiärprogrammet är Gefle IF mot Elfsborg och ÖSK mot Åtvidaberg. Dessutom lär nog Råsundas gräsmatta bli spelklar så att matchen AIK mot Mjällby ska kunna genomföras.

Men, som sagt, det finns ett stort antal reservdagar att ta till innan konkurrensen från VM-slutspelet slår till med full kraft. Kanske kommer hela omgångar, de två första framförallt, att flyttas till den perioden för att inte den allsvenska tabellen ska bli alltför haltande. Så det kanske inte ens är givet att den allsvenska premiären på Behrn Arena kommer till stånd på utsatt datum.

Matchen ÖSK- Åtvidaberg kommer att spelas på konstgräs, när den än spelas. Nu är det klart att även returmatchen i Åtvidaberg kommer att spelas på liknande underlag. Det naturliga gräset på Kopparvallen kommer att bytas ut mot konstgräs under VM-uppehållet. Från arenafronten rapporteras också att första spadtaget är taget för Kalmars nya fotbollsarena

Nu väntar vi bara på vårvindarna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida