fredag 5 februari 2010

Olsen duger- om målet är plats 7 (10)

Någon gång måste naturligtvis också Örebro få plocka hem de allsvenska guldmedaljerna i fotboll. Frågan är om det blir Örebro SK eller KIF Örebro som blir först. Jag är benägen att tro att ÖSK blir först och att det kan komma att ske redan i år. Men den tron gränsar inte på något sätt till övertygelse. Svagheten i tron infinner sig när jag studerar hur förhållandet mellan guldlag och skyttekungar varit genom åren. Även om inte det guldvinnande laget alltid haft skytteligavinnaren i sina led har man haft annan matchvinnande kraft att ty sig till. Man allra oftast har skytteligavinnaren spelat i guldlaget.

Den matchvinnande kraften hade ÖSK 1994 i form av Miroslaw Kubisztal och Mattias Jonsson, en duo som producerade hela 34 mål tillsammans men där skytteligavinnaren det året återfanns i IFK Norrköping, Niclas Kindwall. Den skyttestyrkan borde ha fört ÖSK till det första allsvenska guldet, men den viktiga beslutsamheten "att nu är det jävlaranamma dags"svek. När guldet var inom räckhåll var beslutsamheten som längst bort. Ett segermål i bortamatchen mot hopplösa jumbolaget Häcken hade räckt. Guldvana klubbar som IFK Göteborg och Malmö FF hade aldig försuttit en sådan chans. Häcken- ÖSK slutade 1-1.

Jag måste säga det; ÖSK tar inte guldet så länge man ställer hoppet till Kim Olsen som den anfallskraft som ska göra´t.
Dansken duger inte. Vem kan vi då hoppas på, finns spelaren som gör sina modiga 12-15 mål inom befintliga spelartrupp, eller kan annan anfallskraft mobiliseras som ger nödvändig offensiv styrka? Vi kanske kan hoppas på Robin Staaf om hans ljumskar håller. Annan anfallskraft kan kanske uppbådas inom gruppen mittfältare, en ganska målofarlig samling spelare i förra årets seriespel. När Djurgården tre gånger vann guldet i början av 00-talet, var det en innermittfältare, Kim Källström, som utgjorde främsta anfallskraften. När ska Nordin Gerzic inse att han ett antal gångar varje match ska ta sig in i motståndarnas straffområde och utgöra ett hot. Hans kreativitet, som är stor, verkar ta slut när han närmar sig motståndarnas straffområde.

Kim Olsen kanske duger gott om målsättningen i vanlig ordning är 5-7 plats, men för guldet krävs mera.
Och framförallt, om inget görs kan det hända att KIF Örebro blir det första fotbollslaget med guldglans i Örebro

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida