tisdag 9 februari 2010

Blomberg från Kvarntorp Åtvids guldmålvakt (14)

Premiärkombattanterna ÖSK och Åtvidaberg har under årens lopp inte haft särskilt mycket mer knytning till varandra än som konkurrenter om allsvenska och div.2-poäng. Mig veterligt, rätta mig om jag har fel, finns ingen spelare som varit aktiv i båda föreningarna, vilket är anmärkningsvärt.

Litet Åtvidabergsluft fick vi örebroare och ÖSKare känna på 1993 då en av stöttepelarna i Åtvidabergs guldlag i mitten av 1970-talet, Kent Karlsson, kontrakterades som ny tränare i ÖSK efter Rolf Zetterlund. Kent var under sin aktiva tid också bofast i det svenska landslaget, bland annat i det lag som blev femma vid VM i fotboll i Tyskland 1974. Det blev dock en kort ÖSK-sejour för Kent eftersom han tvingades avbryta kontraktet på grund av familjeskäl. När Kent tvingades tacka för sig fick Sven "Dala" Dahlkvist plötsligt dubbla roller i föreningen - klubbdirektör och nu också chefstränare.

Kent Karlsson värvades till Åtvidabergs FF 1967 från IFK Eskilstuna och hade en viktig roll i det lagbygge som skulle kulminera i två uppsättningar allsvenska guld för föreningen - 1972 och 1973. Samtidigt som Kent kom till Åtvidaberg kom också målvakten Ulf Blomberg, kanske en något anonym och underskattad spelare i det lag som under ett antal år dominerade svensk fotboll. Anmärkningsvärt nog letade talangjägarna i Åtvidabergs FF upp Ulf Blomberg i närkingska Kvarntorp. Jag har inte historien klar för mig varför Ulf Blomberg vid den här tiden bodde i Kvarntorp, där han förresten var granne med legendariske ÖSK-ledaren Åke Granath och spelaren/tränaren Benny Lennartsson, men det var från bostadområdet i Kvarntorp som Ulf Blombergs flyttlass gick till Åtvidaberg.

Att det inte blev ÖSK för Ulf Blomberg är kanske inte så konstigt eftersom ÖSK vid den tiden hade det synnerligen välbeställt på målvaktsposten- Sven- Gunnar Larsson.

Om någon av läsarna vet mer om Ulf Blomberg, som anges ha IK Brage som moderklubb, varför han under en period var bosatt i Kvarntorp utanför Kumla och om han under den tiden representerade någon klubb i vårt distrikt, så hör av er genom att svara på den här bloggen eller genom ett mail till b.thorner@telia.com.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida