måndag 15 februari 2010

Publiksvaga lag borde mista licensen (20)

Årets fotbollsallsvenska kommer med stor säkerhet att bli den publiksvagaste på många år.

Orsaken är att vår högsta fotbollsserie aldrig "befolkats" av så många publiksvaga lag som just i år. 2009 var inget stort publikår med knappt 8000 åskådare i genomsnitt på de 240 matcherna. Sedan dess har storstadslagen Hammarby och Örgryte ersatts av landsortslagen Mjällby och Åtvidaberg. Två orter med sannolikt mycket stort fotbollsintresse,men som ändå, trots topplatser i Superrettan, bara samlade 2445 respektive 2303 åskådare i genomsnitt på sina hemmamatcher.

Hälften av lagen i årets allsvenska lockade i genomsnitt 3.552 åskådare till sina hemmamatcher. Att snittet totalt för Allsvenskan ändå blev så hyggligt som nästan 8000 berodde på att övriga åtta lag hade ett publiksnitt på 12.330. Sannolikt kommer dock dessa lag, de som samlar anständigt stora publikmassor, att minska sina fina snittsiffror eftersom många publikdragande derbymatcher försvunnit. Bara i Stockholm har följande derbymatcher försvunnit:

AIK- Hammarby
Hammarby-AIK
Djurgården-Hammarby
Hammarby-Djurgården

och i Göteborg:

IFK-Örgryte
Örgryte-IFK
Gais-Örgryte
Örgryte-Gais

Svensk fotboll får väl försöka ta detta publiksvaga år 2010 med en klackspark och hoppas på en förbättring till 2011, då dels ett antal nya arenor ska stå klara, dels ett antal publiklag kan förväntas återkomma efter sejourer i Superettan. Allsvenskan behöver lag som Hammarby och Norrköping för att det starka varumärket ska bestå.

Min åsikt är att på sikt ska alltför publiksvaga lag kunna få sina elitlicenser indragna. Det får inte bara vara usel eknomi som diskvalifiserar klubbar till spel i vår högsta fotbollsserie

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida