onsdag 10 februari 2010

Byggbom ger oss nya allsvenska arenor (15)

Förra säsongen begåvades Allsvenskan med två splitter nya, moderna arenor; Nya Gamla Ullevi i Göteborg, hemmaarena för IFK Göteborg, Örgryte IS och Gais, samt Swedbank Stadion i Malmö, ny hemmaarena för Malmö FF. I år finns ingen liknande standardhöjning av det allsvenska arenabeståndet att glädjas åt. Däremot planeras det för fullt för arenor klara att nyttjas under åren 2011-2012.

I Örebro kommer den nya läktaren på norra kortsidan att tas i bruk i full omfattning. Det blev ju ingen riktig ordning på invigningen av den begivenheten förra säsongen, så vi får väl bokföra en ny kombinerad sitt- och ståplatsläktare på de allsvenska arenornas debetsida i år. Dessutom planerar Åtvidabergs FF att ersätta naturgräset på Kopparvallen med konstgräs under sommaruppehållet.

Under nästa år, 2011, kommer en ny arena att stå klar i Kalmar. Den nya arenan kommer att omfatta 11.000 sittplatser. Spaden är redan i jorden i Kalmar.

2012 kommer, om planerna går i lås, Brommapojkarna att ha en ny arena med 15.000 sittplatser. Den arenan planerar man, och bygger, i samarbete med Stockholms Travsällskap. Det blir således en kombinerad fotbolls- och travarena.

2012 skall också Trelleborgs FF kunna ersätta blåsiga Vångvallen med en moderna arena för 10.000 sittande fotbollsåskådare. En ny arena med liknade kapacitet kommer då också att stå klar i Gävle, till Gefle IFs stora glädje.

Byggstarten för Djurgårdens nya hemmaarena planeras ske i år, varför det finns anledning tro att vi kan bokföra denna som nytillskott 2012,

Helsingborg och Elfsborg har redan arenor av hög standard, men Helsingborg ser fram emot en komplettering av Olympia. Man räknar med tillbyggnationer i de fyra hörnen så att arenan blir kompakt

BK Häcken vill vara med och dela på Nya Gamla Ullevi men diskuterar samtidigt med kommunen om byggande av ett nytt fotbollsstadion på Hisingen. Ett möte med kommunen denna vecka lär vara ganska avgörande, sägs det.

AIK har sitt Råsunda Fotbollsstadion och kommer väl att ha sin hemvist där även när den svenska fotbollen nya nationalstadion - Swedbank Arena- står klar bara ett stenkast från Råsunda.

Det händer alltså saker på arenafronten runt om i landet. Inga planer finns dock för nybyggnationer i Mjällby och Åtvidaberg. I Åtvidberg är problemet att den gamla sittplatsläktaren i trä - huvudläktaren - är K-märkt och får inte rivas eller byggas om eller till.

Halmstads BK slutligen går en hård matchen med kommunen, men så här långt utan framgång. Idylliska Örjans Vall är som alla vet mer idyllisk än modern.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida