onsdag 17 februari 2010

Jens - ÖSKs förste mascot (22)

Åtvidabergs FF tvingas med stor sannolikhet att spela sin första allsvenska hemmamatch på över tjugofem år på bortaplan. Kopparvallen lär inte bli spelklar till 20 mars då Gefle IF planenligt skulle bli premiärgäster på den anrika arenan. Förmodligen kommer matchen att spelas på Idrottsparken i Norrköping.

Situationen i år liknar den 1970, ett år då ÖSK och Åtvidaberg också var allsvenska konkurrenter. Åtvid var då precis som i år premiärgäst på Eyravallen. För Åtvidaberg var matchen på Eyravallen årspremiär medan ÖSK redan klarat av starten. Lyckosamt för övrigt eftersom de svartvita vann i den första omgången mot Öster med 2-0. För Åtvidaberg blev hemmapremiären på grund av att Kopparvallen inte var spelbar flyttad framåt i tiden och spelades inte förrän under sommaruppehållet, som det här året, liksom i år, startade redan i mitten av maj månad.

Matchen på Eyravallen spelades den 19 april i ett vintrigt väder men på en tämligen acceptabel plan. Matchen vann Åtvidaberg med 1-0, målet gjort av Ove Eklund redan i matchminut 3.

1970 spelades VM i fotboll i Mexico med Sverige som deltagare. Det svenska laget gavs lång förberedelsetid, vilket betydde ett rekordlångt allsvenskt sommaruppehåll, från den 13 maj till den 5 augusti, 83 dagars speluppehåll under den för fotboll allra gynnsammaste tiden. Den svenska VM-truppen innehöll två ÖSK-are, Sven-Gunnar Larsson och Leif Eriksson, men ingen enda ÅFF-are. Men det var nu, från och med säsongen 1970, som Åtvidabergs storhetstid började. *Från att inte ha någon spelare med i VM-truppen 1970 hade man sju VM-spelare fyra år senare .

Efter premiärvinsten mot Öster var rättrogna ÖSK-are beredda på en positiv fortsättning. För detta satte alltså Åtvidaberg stopp. Det fortsatta seriespelet den våren visade dock att förlusten kom mot ett mycket kompetent lag som gick till sommarvila som serieledare och till slut stod som silvermedaljör, pressande Malmö FF ända in på mållinjen. Den från premiäromgången uppskjutna matchen mot IFK Göteborg vann till Åtvidaberg med 5-2.

Inför säsongen 1970 hade ÖSK bestämt att till varje match utse en mascot, en spelare från klubbens ungdomsverksamhet. Denne kille, för det var bara killar som ÖSK-fotbollen hade i sin ungdomsverksamhet, skulle vara med laget i omklädningsrummet, delta i uppvärmningen på plan och fresta landslagsmålvakten Sven-Gunnar Larsson med några heta kanoner. Dessutom skulle han få sitta med på lagledarbänken under matchen. Varför berättar jag nu det här? Jo, killen som blev utsedd till ÖSKs allra första mascot var Jens Thörner, då 8 år. Nerikes Allehanda förevigade mascotpremiären och bilden på måndagens sportsida fick bildtexten "ÖSK föryngrar?" Men någon lyckad premiär blev det ju inte för våran grabb.

* De sju Åtvidabergsspelarna i den svenska VM-truppen 1974 var Jan Olsson, Kent Karlsson, Jörgen Augustsson, Conny Thorstensson, Ralf Edström, Roland Sandberg och Benno Magnusson. De fyrta sistnämnda hade dock vid tiden för VM-spelet redan blivit proffs i olika europeiska klubbar

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida