onsdag 17 februari 2010

Allsvensk upptaktsträff på Conventum (23)

Den 8 mars är Örebro värd för årets allsvenska upptaktsträff. Då samlas representanter för samtliga allsvenska lag och ett jätteuppbåd av massmediafolk för att tillsammans göra reklam för årets allsvenska i fotboll.

Detta evenemang någon vecka före den allsvenska premiären tilldrar sig varje år ett enormt intresse och kommer att så göra även i år. ÖSK är värd för evenemanget och har genom vd Jan Karlsson lovat att det ska bli ett evenemang som inte står tidigare årgångar efter.

Så dags, vid upptaktsträffen, torde det stå klart hur det blir med den allsvenska premiäromgången, vilka matcher som kommer att spelas enligt spelordningen, vilka reservarenor som kommer att utnyttjas och/eller vilka premiärmatcher som kommer att skjutas på framtiden.

Jag hoppas innerligt att, om inte alla matcher i de inledande omgångarna kan genomföras enligt spelprogrammet, man senarelägger hela omgångarna och inte bara enskilda matcher. Det senare är en styggelse som ger haltande tabeller långt in i spelåret. Det extremt långa sommaruppehållet beror på att all rimlig uppmärksamhet är tänkt ska riktas mot VM-slutspelet i fotboll I Sydafrika. Allt ljus på detta evenemang. Men eftersom Sverige inte kvalificerat sig till slutspelet behövs inget uppehåll för att ge svenska spelare tid för laddning och förberedelser. Därför finns det, så vitt jag förstår, möjlighet att lägga ett par allsvenska omgångar efter den planerade uppehållstidens start. Med andra ord man kan utnyttja hela maj månad för allsvenskt spel

Finns det skäl som omöjliggör en sådan inskränkning av sommaruppehållet vill jag att man finner reservplatser för samtliga matcher som inte kan spelas på planerat sätt i premiäromgångarna. I det sammanhanget finner jag det märkligt att man inte redan frrån första början sett till att de tre allsvenska lag, ÖSK, Elfsborg och Gefle, som har hemmaarenor med konstgräs getts hemmamatcher i den första omgången. Att låta Gefle och Elfsborg mötas i premiäromgången förefaller minst sagt korkat.

Kalmar FF-IFK Göteborg
Helsingborgs IF-IF Brommapojkarna
BK Häcken-Djurgården
Halmstads BK-Trelleborgs FF
AIK-Mjällby IF
Gefle IF-IF Elfsborg
Örebro SK-Åtvidabergs FF
GAIS-Malmö FF

Så ser premiäromgången ut enligt spelprogrammet. Matcherna i Örebro och Gävle kommer att kunna spelas programenligt. Sydliga Helsingborg och Halmstad kan troligtvis tillhandahålla spelbart underlag på Olympia repektive Örjans Vall. Förmodligen kommer också Råsunda att med hjälp av vårliga vindar bli spelbar. För övriga matcher kan det komma att behövas ersättningsplaner. IFK Göteborg hade naturligtvis inte accepterat att spela en premiärmatch på Valhalla eller Ruddalen, två arenor med konstgräs, på grund av publikbortfallet, men Gais och Häcken har nog svårt att få förståelse för sådant skäl för matchflytt. Kalmar FF har redan i stort sett beslutat att spela sin match mot IFK GöteborgNorrköpings IP.

Norrköpings IP kommer förmodligen också att få tjänstgöra som reservarena i omgång två, då som hemmaplan för Åtvidaberg. På Listerlandet kommer det väl då att vara tillräckligt vårlikt för att Mjällby programenligt ska kunna begå sin allsvenska hemmapremiär. Brommapojkarna och Djurgården, som i andra omgången har hemmamatcher, får tillfälligt utnyttja Råsunda som hemmaplan och Trelleborg och Malmö får liksom Mjällby sätta sin tillit till sina sydliga lägen. Korkat nog utnyttjas bara en av allsvenskans tre konstgräsarenor i allsvenskans andra omgång.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida