tisdag 27 april 2010

"Torpaplan" lokaliserad

Chefredaktören för Kumlabladet, Isac Svanberg, och jag ägnade söndagen åt att leta eventuella spår efter den medeltida fotbollsplanen Torp Arena. Nåja, medeltida är kanske för mycket sagt men nog är det nästan 60 år sedan det sparkades boll på den gropiga planen belägen i byn Torp några kilometer nordost om tätorten Kumla.

Med hjälp av mitt, fortfarande, relativt goda minne och husgrunden efter gumman Björks gamla torpstuga tror vi att vi lyckades lokalera var planen en gång låg. Men det var också allt, några som helst rester av hörnpinnar, målstolpar eller krita stod inte att finna. Det är rent förunderligt hur förändrat ett naturområde hinner bli på en så historiskt kort tidsperiod som ett halvt sekel. Där straffpunkten vid det ena målet rimligtvis borde ha varit hade en björk vuxit upp till ansenlig höjd och överhuvudtaget hade planen, en gång med nära normala fotbollsplansmått, förvandlats till ett naturområde med björk och sly. Det enda som var någorlunda intakt från tiden då det begav sig var den slänt där fotbollsintresserade tjejer och vi grabbar, som var för unga för att få vara med och spela, hade åskådarplats. Den slänten var den bästa hjälpen för oss när vi nu cirka 60 år senare skulle lokalisera den yta där sparkandet skedde.

Hur var det då med gumman Björks stuga? Jo den stugan låg långt från all annan bebyggelse efter cykelvägen till Torp Arena ( så hette den naturligtvis inte då utan det var bara "Torpaplan"). Efter torsdagskvällarnas energifyllda sparkande på planen blev det vanligt att stanna till hos gumman Björk för att släcka törsten. Men borta var nu torpstugan men grundstenar visade var stugan legat och hur stort detta enkla tjäll varit. Stegning visade att 3 x 4 meter var en trolig boendeyta för såväl kök som sovrum och kammare. Så det blev litet trångt när 10-15 törstiga fotbollsspelare samlades runt vattenskopan i gumman Björks kök

För övrigt hann jag och chefredaktören med ett besök hos min gamla skolkamrat Benny, som jag inte träffat på sextioett år. Vi upplevde pånytt gamla gemensamma minnen, inte minst när det gällde fotbollsmatcherna på "Torpaplan".

Kumlabladets prenumeranter kan läsa mer om våra planletaraktiviteter i aprilnumret av tidningen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida