måndag 6 september 2010

Den bästa halvleken. Någonsin.

Till och med ÖSK-ätaren Pelle Blohm kände sig smått euforisk där han satt på Behrn-läktaren och åsåg ÖSKs propagandaspel och utklassing av serieledarna Helsingborgs IF. Eller också menade han att stämningen på läktaren var smått euforisk och att han påverkades och kände sig -som uppburen fotbollsexpert- manad att erkänna och berömma finliret.

I det allmänna sorlet på läktarplats tyckte han sig uppfatta påståendet att "det var det bästa ÖSK-spelet på 40 år". För 40 år sedan, 1970, klarade ÖSK med nöd och näppe det allsvenska kontraktet. Ni kommer val ihåg, eller har läst om, den ödesmättade sista omgången då det skulle avgöras om ÖSK eller IFK Göteborg skulle tvingas ta steget ner i en lägre division. För ÖSK räckte det med en "pinne", "änglarna" måste vinna. När Janne Mossberg i den andra halvleken dränkte göteborgarnas förhoppningar om ett för deras del lyckligt slut på matchen, försökte tillresta änglasupporters att få matchen avbruten och i förlängningen stoppad och omspelad. Trots att dessa, svensk fotbolls första huliganer, stormade in på planen i hundratal och bland annat ryckte upp målstolparna så lyckades de inte i sitt uppsåt. Efter ett längre uppehåll slutfördes matchen och Janne Mossbergs mål räckte till matchvinst och förlängt allsvenskt kontrakt.

Nu var det nog inte den matchen Pelle Blohms läktarkompis tänkte på som den match som konkurrerar med utskåpningen av Helsingborgs IF om epitetet "tidernas bästa ÖSK-match". Den minnesgode på läktaren hade formodligen hemmamatchen mot GAIS samma år i åminnelse. Den matchen spelades i augusti 1970. Läget då var att ÖSK behövde en seger för att lämna nedflyttningshotet men att motståndarna, GAIS, lika hett eftertraktade de två poängen (som var belöningen för seger på den tiden) för att behålla sin position i toppen av tabellen.. Janne Mossberg ( vem annars) gav ÖSK ledningen i den 20:e minuten.

8 minuter före slutsignalen var resultatet fortfarande 1-0 till ÖSK, men när matchen var slut kablades slutresultatet 5-0 till ÖSK ut genom Sportextrasändningar och diverse resultattavlor landet runt.

Under matchen sista 8 minuter gjorde nämligen Janne Mossberg ytterligare två mål. Han fick dessutom hjälp med målskyttet av Leif Eriksson och Jan-Olov Wallgren. Kanske var det dessa sista matchminuter en augustidag 1970 som Pelle Blohms läktarkamrat erinrade sig?

För min del tror jag att det endast är några matcher under säsongen 1994- silveråret- som i någon mån kan konkurrera med helsingborgsmatchen. 1-1-matchen borta mot det slutliga guldlaget IFK Göteborg räknades, till exempel, allmänt som den säsongens bästa allsvenska match. I ett avseendet var matchen 1994 bättre. Den spelades mellan två bra lag.

Min egen uppfattning är att den första halvleken mot Helsingborg i senaste omgången är den bästa halvleken ÖSK presterat. Någosin.