torsdag 10 april 2014

När TV-n kom till Kumla - med Eklöfs hjälp

Det var på 1950-talet som televisionsapparaten på allvar började bli en självklar möbel i svenska hem. Nåja, någon explosiv marknad för den märkliga hemmabion blev det väl inte förrän i slutet av decenniet.

För TV-handlarna blev det en bråd tid. Det gällde att exploatera den marknad som bland annat VM i fotboll i Sverige skapade. Den enda TV-handeln på Hagendalsvägen i Kumla, Eklöfs Radio & TV, löste marknadföringen på sitt eget lilla sätt. Handelsmannen själv, Nisse Eklöf, resonerade som så, att "får vi bra in en fot så är vi snart innanför dörren". Han, förmodligen i samråd med sina svenska TV-leverantörer, placerade därför som lån ut TV-apparater i stor omfattning i kumlafamiljer. Det sas att Nisse inte höll så noga reda på var han hade alla sina apparater utplacerade.

Även vår lilla familj, Kerstin och jag på Fabriksgatan i Kumla,  fick en låneapparat som vi på hösten 1959 förvandlade till vår egendom genom köp. Det var precis så som Nisse Eklöf  kalkylerade, har man en gång fått en TV i huset, så är man såld.  Hade man en gång sett Andy Pandy så går det inte att missa fortsättningen.

Om Nisse Eklöfs metod att exploatera den heta TV-marknaden under slutet 1950-talet undandrar sig min bedömning



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida