onsdag 9 april 2014

Piccadilly Cirkus och Thörners korvkiosk

"Piccadilly Cirkus ligger inte i Kumla" har Håkan Nesser lärt oss. För att ge en rätt bild av Kumla har han skyndat sig att i samma roman berätta att här fanns minsann en gång i tiden Thörners Korvkiosk. Denna eleganta kiosk låg på Hagendalsvägens norra sida, närmaste granne med en annan matgigant, Franssons Matsalar. Något konkurrensförhållande mellan de två kulinariska etablissemangen fanns inte, när Franssons Matsalar stängde för dagen öppnade Rolf Thörner sin kiosk.

Rolf Thörner var min farbror. Rolf drabbades av polio när han fortsarande var aktiv fotbollsspelare. Han insjuknade på natten innan han dagen därpå skulle representera Närke i Landskapsmatch i fotboll. Som rullstolsburen fick han med benägen hjälp chansen att klara sin försörjning som kioskägare. Här i hans kiosk fick jag chansen att lära mig hur man med eleganta grepp fixade till en beställd korv med bröd, eller, vilket var svårare, en "special" vilket var en korv med bröd med några klickar potatismos ovanpå. Korvleverantör till Thörners Kiosk var Sibylla och det skulle inte förvåna mig om brödet kom från Korvbrödsbagarn men potatismoset var hemlagat av min pappa Lars. Hemlagat såtillvida på det sätt som stod honom till buds, potatisskalning, kokning,  mosning och toppdressat med riktigt smör och mjölk från grannens enda ko. Varje sådan mosleverans till kiosken skedde per cykel, vanligtvis med två fyllda hinkar på styret.

Detta om Thörners Kiosk vid Hagendalsvägen i Kumla, på sitt sätt en lika stor träffpunkt för Kumla som Piccadilly Cirkus var och är för London. Fast nu är kiosken borta, liksom farbror Rolf och pappa Lars.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida