fredag 9 november 2007

Galet om mål på bortaplan

När ska journalister och andra upphöra att beskriva regeln, som gör mål på bortaplan i cuper särskilt värdefulla, som att bortamål är värda dubbelt. Som att fyra bortamål egentligen är åtta. Nonsens!

Här ger jag en lektion i regeltolkning väldigt pedagogiskt och väldigt enkelt. Och gratis!

Om målskillnaden är lika efter de två matcherna vinner det lag som gjort flest mål på bortaplan.

Om matchen A -B slutar 3-2 och returmatchen B -A slutar 2-1. blir det sammanlagt 4-4 men B vinner eftersom man gjort 2 mål på bortaplan mot bara 1 för lag A

Om den första matchen slutat 2-1 till lag A och den andra matchen efter full tid står 2-1 till lag B, vidtar förlängning och därefter, om inget avgörande skett, avgörande genom straffsparksläggning

För att beskriva det orimliga med påståendet att bortamål räknas dubbelt, kan jag ta det pågående kvalet mellan Sverige och Danmark i damfotboll som exempel. Sverige vann i går i Danmark med 4-2. Om Danmark vänder på steken och vinner med 3-0 på Råsunda så vinner Danmark sammanlagt trots att Sverige gjort fler bortamål. Man vinner med målskillnaden 5-4.

Det sorgliga är att presumtiv elev vid denna lektion är det svenska lagets förbundskapten, som (enligt Nerikes Allehanda) tror att "vi har fyra mål upp inför returen". Han har tydligen en tredje uppfattning om vad mål på bortaplan är värda.

Bengt


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida