fredag 18 juli 2008

En väckarklocka i 100-årspresent, kanske...

När jag efter allsvenskans sista match förra årets summerade ÖSK:s insats var det lätt att konstatera ÖSKs oförmåga att starta matcherna på ett alert sätt. Vanligtvis vaknade man inte till förrän efter en kvart och riktigt vakna var inte spelarna förrän domaren beordrat ett antal stopptidsminuter. Det där märkliga scenariot resulterade i underläge med 1-13 under matchernas första kvart och en positiv målskillnad under den sista matchkvarten. Allra bäst var laget i matchskedet 90-94 minuten då många mål gjordes och - framförallt- många poäng säkrades.

När jag summerat de här siffrorna i min blog den 10 november avslutade jag med följande sammanfattning:

ÖSK-spelarna har sovit under de första 15 minuterna av matcherna, har varit litet yrvakna fram till en kvart före slutet och vaknat till medvetandet att de är allsvenska fotbollsspelare när matchtiden lider mot sitt slut. Den analysen bjuder jag nya tränaren på. Tack ska jag ha!

När jag skrev om den analysen var det fortfarande ovisst vem ÖSKs nya tränare skulle bli, men när det var klart att finske Sixten och närkingen Alexander skulle ta över den svårväckta skutan och dess besättning fick de under en frågestund ta del av analysen om lagets oförmåga att starta matcherna med full koncentration på uppgiften. De blev alltså förvarnade.

Hur har det då blivit under den första halvan av säsongen? Har Sixten och Alexander kunnat väcka spelarna före matchstarten? Nja, fullt så illa som förra säsongen har det inte varit men tendensen är likartad. Den första matchkvarten har ÖSK förlorat även i år, men förra årets 1-13 är så här långt bara 1-4. Fortfarande bara ett ynka mål under 14 första matchkvartar.Det målet gjorde Kristoffer Näfver och det betydde ledningsmål mot Djurgården på Behrn Arena.

Omvänt har ÖSK bara släppt in ett mål under den sista matchkvarten. Det sena baklängesmålet betydde att Kalmar kunde åka hem med en ganska orättvis fullpoängare. Av de 3 mål framåt som ÖSK gjort under den avslutande matchkvarten har två varit betydelselösa eftersom de båda tillverkades i 0-4 underläge (mot IFK Göteborg och AIK). Det tredje målet var desto mer värdefullt; segermålet mot Ljungskile för någon vecka sedan.

Totalt har ÖSK förlorat de första 60 minuterna av året hittills spelade 14 matcher med 3-15 men vunnit den sista halvtimmen med 5-4, vilket är skrämmande likt förra årets skeende. Sämsta matchskedet för ÖSK i år har varit kvarten för matchpausen. Den delen av matchen har ÖSK förlorat med 1-5. Det enda ÖSK-målet framåt i det matchskedet var Nordin Gerzics kvitteringsmål mot Sundsvall i förra omgången.

Snälla Sixten & Alexander, se till att Fredrik Nordback & Compani är fullt vakna då de springer ut på Söderstadion mot Hammarby. Det skulle var så skönt att slippa det där försmädliga baklängesmålet redan efter någon minut av matchen.