onsdag 3 september 2008

Lär av Olles mormor, Maud Olofsson!

Lyssnade på ett P1-reportage om postorderföretaget ellos grundare Olle Blomqvist och hoppas att näringsminister Maud Olofsson gjorde detsamma. Maud vill ju att många fler ska öppna eget och skissar på olika lättnader, som t ex lägre arbetsgivaravgifter, för de som vill pröva lyckan och har en hållbar affärsidé.

Olle Blomqvist hade en klar affärsidé, men hans startkapital räckte bara till att på enklast tänkbara sätt producera en katalog som sändes ut till en tänkbar kundkrets. Vad pengarna inte räckte till var ett lager av de produkter som fanns med i hans katalog. Han löste det på det knepiga sättet att han från sin leverantör beställde de varor som ingick i den första ordern som kom in. Den ordern kunde han alltså leverera, men han måste vänta med leverans av nästa order tills han fått betalt för order 1. Olle förstod mycket väl att så här kunde han inte fortsätta. Till slut skulle kunderna tröttna på de långa leveraanstiderna. När alla försök att med bankhjälp få friskt kapital för en fortsatt expansion kom räddningen från oväntat håll - hans mormor. Mormor trodde nämligen på sonsonens affärsidé och plockade fram en skokartong ur garderoben och ur den skokartongen den hiskliga summan av 3000 kronor. Dom långsjalarna fick Olle låna. Frågan är om IF Elfsborg haft ellos-reklam på sina tröjor idag om inte mormor gripit in där bankerna svek.

Vad ska nu Maud Olofsson lära av det här? Jo, att det nystartade företag framförallt behöver är inte lägre arbetsgivaravgifter utan friskt, riskvilligt kaptital. Om staten hjälper till att stötta bra affärsidéer med startkapital har hon större chans att lyckas i sin målsättning Lär av Olle Blomqvists mormor, Maud Olofsson!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida