torsdag 26 mars 2009

En kick off för verkställande direktörer?

En av många oförutsedd effekt har bolagsbildningen av fotbollsklubbar fört med sig. Det är inte längre tränarna och spelarna tillsammans som skall formulera och ge offentlighet åt lagets målsättning. Det är styrelsens och verkställande direktörens roll i ett aktiebolag, det borde väl alla känna till. Hur skulle det se ut om folket på golvet ( = är lika med tränaren och spelarna i ett fotbollslag) hade det ansvarsfulla uppdraget? Nej, arbetare och spelare ska bara se till att uppfylla de mål som styrelsen och den verkställande direktören bestämt.

Jag påminner om detta lilla nya sätt att se på saker och ting i dessa dagar då ÖSK-spelarna och tränarna under träningsveckan på Cypern talade om för den församlade presskåren att nu hade man bestämt sig; vår målsättning är att nå topp-5 i årets Allsvenska. Eftersom sportchefen Sjögren fanns med på lägret får man anta att han informerades först av alla, eller han kanske till och med deltog i de samråd ledde fram till målsättningsbeslutet.

Vad inte spelarna, och uppenbarligen inte heller Sjögren, visste var att deras arbetsgivare, ÖSKs styrelse och verkställande direktör, satt hemma i Örebro och jobbade för fullt i samma ärende, att formulera klubbens, aktiebolagets, målsättning inför den nya säsongen. Av vad jag erfarit gladdes de inte över hövan av den hjälp med formuleringen och offentliggörandet de fått av de grabbarna på träningslägret på Cypern.

Föreningen Svensk Elitfotboll brukar inför varje säsong arrangera en kick off för hela den svenska idrottsmediaeliten, en uppsluppen träff då representanter för samtliga allsvenska klubbar finns med för att svara på mediafrågor av alla de slag. Givna representanter har så här långt varit någon eller några av de aktiva samt tränarna. Så vitt jag förstår kommer klubbarnas representanter vid dessa träffar i framtiden vara den verkställande direktören och en eller annan styrelsemedlem. Det är ju bara dessa som med någon som helst auktoritet kan informera om bolagets förväntningar på laget.

Nu är ju ännu inte alla allsvenska klubbar bolag, så direktörerna får finna sig att beblanda sig med vanligt idrottsfolk från Brommapojkarna, Gefle, Häcken med flera.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida