onsdag 25 mars 2009

Rose-Maries viktigaste uppgift

Rose-Marie Frebran blev som första kvinna någonsin invald i styrelsen för mäktiga SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll. Eftersom jag tycker att detta val rönt alldeles för liten uppmärksamhet i media ställde jag följande sökmening till Googles; "Rose-Marie Frebran första kvinnan i SEF:s styrelse". Jag fick bara ca 70 träffar. För jämförelsens skull prövade jag med "Bo Johansson ny ordförande i SEF". Nu rakade träffarna upp till över 7000. Så min känsla att valet av Rose-Marie inte uppmärksammats särskilt mycket är nog korrekt. Inte ens vår lokala drake tycker att valet är värt särskilt stort utrymme, men man har ändå noterat det så där i förbigående.

Senast ÖSK representerades i styrelsen var på 1980-talet då Åke Granath var med i den organisation som styr och ställer inom svensk elitfotboll. Visserligen anses Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vara den mäktigaste makthavaren när det gäller svensk fotboll, men när det gäller just eliten på herrsidan får han stå tillbaka för ordföranden och dennes kollegor i SEF. Rose-Marie Frebran kommer alltså att få en mycket betydelsefull roll i svenska fotboll.

I en intervju säger Rose-Marie apropå sin roll i detta fina sällskap att hon skall verka för att den allför stora roll som enstaka storklubbar spelat under många år skall fasas ut. En målsättning som jag anser vara på gränsen till orealistisk. Skulle tro att Rose-Marie bittert fick erfara den slagsida som finns i svensk elitfotboll när hon kämpade mot övermakten för att rädda ÖSKs elitlicens. Trots de dåliga oddsen, lycka till Rose-Marie Frebran!

Har ni förresten tänkt på att också den allra första kvinnan i Svenska Fotbollförbundets styrelse var en kvinna från vårt distrikt. Susanne Erlandsson var under sin aktiva tid framgångsrik spelare i då allsvenska IFK Hallsberg, så framgångsrik att hon också fick pröva på landslagsspel. Efter den aktiva tiden var Susanne tränare i IFK Kumla innan hon flyttade sina bopålar till västkusten. Susanne är numera inte bara ledamot i Svenska Fotbollförbundet utan dessutom ordförande i motsvariheten till herrelitens SEF.

När det gäller Rose-Marie Frebran vill jag att hon i första hand sätter stopp för ordförande Bo Johanssons klart utsagda planer att så snart det göra låter minska antalet lag i Allsvenskan till högst 12. Jag skall återkomma till Bo Johanssons planer att göra samma misstag som svensk fotboll gjorde i början på 1990-talet då en Mästerskapsserie bildades av de sex främsta lagen i en 10-lagsallsvenska. Aldrig i modern tid har det svenska folket varit så ointresserat att se svensk elitfotboll som under Mästerskapsseriens dagar. ÖSK var ett av de lag som kvalificerat sig till denna Mästerskapsserie och i sluttabellen placerade sig laget på 3:e plats. Publikmässigt blev det dock ett präktigt fiasko med publiksiffror som var mindré än hälften av vad man når idag som mittenlag.

Snälla Rose-Marie Frebran sätt stopp för Bo Johanssons planer! Det anser jag vara en viktigare uppgift för dig än att vara högsta hönset i Örebro län.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida