fredag 26 februari 2010

14. Mjällby AIF (31)

Vi vill- vi kan-vi ska!

Ja nog v i l l dom, grabbarna från Mjällby. Och att dom k a n kan nog också stämma, det har man bevisat genom att i stor och överlägsen stil vinna Superettan. Men om de med sin kampparoll avser spelet i årets allsvenska är det nog mer en slogan för att övertyga sponsorer om att det inte ska råda några tvivel om att de gulsvarta lirarna från Listerlandet har hög kompetens. Dessutom fungerande som en intern peppning inför kommande svårigheterna. Därför bör man ta v i s k a för vad det är. Men man kan ju mena att v i s k a nå kvalplatsen och då kan jag hålla med.

Jag tror Mjällby AIF undgår de två platserna som betyder direktnedflyttning till Superettan och får en kvalchans att behålla den allsvenska värdigheten

Den framgången, som jag tycker klubben ska betrakta ett sådant utfall, når man framförallt genom sin hemmastyrka. Hemma på Strandvallen kommer man göra livet surt för till och med för de etablerade allsvenska lagen. En fanatisk publik kan ibland vara som en tolfte spelare, en extraresurs.

I Mjällby med omnejd gladdes man kopiöst över segern i Superettan. När medierna och fansen sedermera börja syna laget i sömmarna steg tvivlet om det var en trupp av allsvenskt snitt man hade att sätta sin lit till. De nya spelare som efterhand räknades in var inte av den kalibern att det höjde tron på laget. Ända tills klubben kallade till presskonferens för att presentera vad man kallade "årets spelarförvärv i Allsvenskan". Spelaren som ansågs svara mot den beskrivningen är Tobias Grahn, 29, barnfödd i Blekinge. Tobias främsta merit är att han blev svensk mästare i Malmö FF 2004 för att åren därefter presentera sig som fotbollsvärldens hoppjerka. Två, aldrig tre, säsonger i varje klubb var standard. Hans senaste klubb, danska elitlaget Randers, tyckte inte han presterat det man kunde begära och släppte honom därför till Mjällby. Kontraktet med Mjällby gäller över tre år. Så länge har Tobias aldrig stannat tidigare i de klubbar i Danmark, Norge och Spanien som han representerat.

Mjällby AIF tror alltså mycket på Tobias Grahn, som just nu tränar tillsammans med sitt nya lag på Cypern. En träningsmatch har man spelat där, 0-0 mot FC Ural, ett lag från ryska andraligan. Enligt tränare Swärd var Tobias Grahn en av de bättre spelarna i den matchen.

Tränare Swärd säger att "Tobias Grahn kommer att få en central roll som genombrottsspelare".
Låter som den kompens ÖSK söker för den centrala anfallspositionen.

Jag såg och hörde Tobias Grahn, efter hans enrollering i Mjällby, intervjuas i TV4 där han kallade en dansk spelare han mött för "svin" och Trelleborgs tränare Tom Prahl för "ett rövhål". Det blir nog heta derbyn där nere i söder i sommar. Behöver jag nämna att Tobias Grahn, var han än spelat, har framstått som mycket kontroversiell.

Mjällbys träningsmatchande har bland annat gett 2-2 mot Öster och 0-0 mot danska elitlaget Nordsjälland. Samt nu oavgjort under träningslägret på Cypern mot ett ryskt andraklasslag.

Mjällby AIF premiärspelar i Allsvenskan borta mot regerande svenska mästarna AIK




0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida