tisdag 23 februari 2010

16. Åtvidabergs FF (29)

Sorry, Åtvidabergs FF!

Tyvärr blir sejouren i allsvenska finrummet bara ettårig. De värderingverktyg som står till buds, spelarförstärkningar och resultat från träningsmatcher, ger inget fog för annan bedömning än att jumboplatsen, med förmodligen extremt lågt poängantal, är vikt för legendariska Åtvidabergs FF Storhetstiden för laget avslutades för 36 år sedan, en storhetstid som på fyra säsonger gav två allsvenska gulduppsättningar och två cupmästerskap. Då var Åtvidabergs FF en främlingslegion, "inte en östgöte i laget så långt ögat når". Spelarna var rekryterade från i stort sett hela Sverige, lockade av säkra anställningar på kontorsmaskinföretaget Facit, och kallades för "Sveriges bästa korplag i fotboll".

Laget kvalificerade sig för Allsvenskan genom en andraplats i Superettan, klart distanserat av allsvenskans andra nykomling, Mjällby AIF. Åtvid säkrade andraplatsen genom seger mot just Mjällby i sista omgången hemma på Kopparvallen. Andraplatsen blev en fjäder i hatten för nye tränare Daniel Westlund från Eskilstuna, som också, naturligtvis, får förtroendet att leda laget i Allsvenskan.

Om det beror på en obändig tro på det lag som tog laget upp i Allsvenskan eller på bristande ekonomiska resurser att det varit mycket små ingrepp i spelartruppen, vet jag inte. Vi kunde se det i träningsmatchen mot ÖSK på Behrn Arena, då bara en enda ny spelare fanns att registrera. Det var mittfälaren Prince Eboagwe. En anfallare vid namn Paulus Roiha kan man också räkna till nyförvärven, ett nyförvärv som dock inte fått mycket speltid i träningsmatcherna. Märkligt nog har lagets enda spelare med allsvensk rutin att tala om, Kristian Bergström, inte fått mycket speltid i träningsmatcherna.

Träningsmatcherna ja. Den rekordtidiga matchen mot ÖSK slutade som bekant 1-1. ÅFF fortsatte med ännu en match mot en allsvensk konkurrent, Kalmar FF. KFF vann med 3-1. Därmed var det slut med träningsmatchmotstånd av allsvensk klass. Seger mot Sylvia och förluster mot norska Haugesund och oavgjort mot Öster har följt och fram till allsvenska premiären väntar Vasalund, Syrianska och IFK Norrköping. Inga matcher precis som skolar in laget i det allsvenska tempot.

Länge ansåg jag att Gais tävlade med Åtvidaberg om "favoritskapet" till jumboplatsen, men så lyckades Gais, mot alla odds, behålla Wanderson i spelartruppen. Därmed blir Gais spelstyrka av en helt annan dimension.

I morgon presenteras laget på plats 15, d v också det nedflyttningsplats.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida