lördag 10 november 2007

Vakna, matchen är slut!

Jag har tagit på mig jobbet att gå igenom matchprotokollen från ÖSK.s 26 matcher i 2007 års Allsvenska. Statistiken ljuger inte, ÖSK har genomfört en strålande såsong om vi bara räknar stopptiden, det vill säga den tid som domaren regelmässigt lägger till efter de 90 minuterna för att kompensera för avbrott av olika slag.

Under det absoluta slutskedet av matcherna, från minut 90 till 93, har laget gjort 9 mål och vad bättre är bara släppt in ett enda. Detta enda baklängesmål släppte vikarierande målvakten Rickard Rickardsson in i bortamatchen mot Hammarby. Å andra sidan har samme Rickardsson gjort ett av de nio stopptidsmålen med en kraftfull nick mot Malmö FF på Behrn Arnena. Dom där målen på stopptid har för övrigt gett oss 7 extrapoäng, poäng vi inte klarat oss utan. Den mest alerte i slutskedet av matcherna har annars Robert Walker varit med 3 mål. Robert har för övrigt inte spelat mycket mer än stopptidsminuter under året. Vad hade hänt om han fått mer speltid?

Hela den sista kvarten av matcherna har för övrigt varit ÖSK:s klart bästa och den enda matchperiod som inte gett minusmålskillnad, 11-11. Inget fel på konditionen tydligen!

Däremot har ÖSK haft förvånansvärt svårt att få igång maskineriet från matchstart. Under den första matchkvarten har laget släppt in 13 mål och bara gjort ett enda. 1-13 under den perioden alltså. Enda ÖSK-målet under första matchkvarten gjorde Fredrik Nordback i bortamatchen mot Helsingborg. Överhuvudtaget har första halvleken varit ett sorgebarn, åtta gjorda mål mot 23 insläppta.

Fast å andra sidan hade andra halvleken inte varit särskilt mycket bättre om inte domaren gett oss extra speltid i slutskedet.

Sammanfattning av genomgången: ÖSK-spelarna har sovit under de första 15 minuterna av matcherna, har varit litet yrvakna fram till en kvart före slutet och vaknat till besinningen att de är allsvenska fotbollsspelare när matchtiden lider mot sitt slut. Den analysen bjuder jag den nye tränaren på. Tack ska jag ha!

För övrig anser jag att Nordin Gerzic bör spela samtliga matcher från minut 1 till minut 93.