torsdag 26 februari 2009

En liten detalj att rätta till, Sixten!

Örebro SK har tillhört den svenska fotbollseliten 71 säsonger i obruten följd. Enligt nuvarande klassning utgörs svensk elitfotboll av de två högsta divisionerna. Det är också lag tillhöriga de två högsta nivåerna som utgör medlemskadern i Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF)



ÖSK inleder i april sin 42:a allsvenska säsong. Facit från de 41 avverkade säsongerna ges i den allsvenska maratontabellen där ÖSK är lag nummer 12, närmast efter Hammarby IF och närmast före Östers IF. Överst i den tabellen ligger IFK Göteborg med Malmö FF och AIK närmast efter.



Det första steget in i elitfotbollen tog ÖSK säsongen 1932-33 då klubben vann Mellansvenska div 3 före IFK Arboga. Den segern betydde inte bara ett steg in i den svenska fotbollseliten utan också att ÖSK för första gången kunde betrakta sig som etta inom distriktet. Den positionen har ÖSK sedan dess aldrig lämnat. Tidigare hade både IFK Kumla och IFK Örebro varit distriktstoppar. I den nya serien, Division 2 Norra, fick ÖSK konkurrens av just dessa två kamratklubbar. Derbymatcherna slutade med två ÖSK-segrar mot IFK Kumla och två oavgjorda mot IFK Örebro. I sluttabellen kom ÖSK också före både IFK Örebro och Kumla. Sedan dess, säsongen 1933-34 har Örebro SK varit nummer 1 inom distrikt Örebro Län.



I laget, som för första gången satte ÖSK på elitkartan, fanns en av klubbens allra framgångsrikaste målskyttar genom tiderna, Fritjof "Tjoffe" Olsson. Vidare Karl Panzenhagen, som efter den aktiva tiden blev lagledare för det sedermera allsvenska ÖSK. Backkämpen Gustaf "Gutten" Johansson känner jag väl, han blev så småningom min juniorledare.

Flera av lagen i årets Allsvenska har liksom ÖSK en lång obruten rad av säsonger i elitfotbollen, men sannerligen inte alla. Minst känt är nog att lag som Helsingborgs IF, Halmstads BK, Örgryte IS , GAIS och Hammarby varit nere och vänt i den tredje divisionen. Som gjutna i elitskiktet har däremot lag som AIK, Malmö FF, IFK Göteborg och Djurgårdens IF och IF Elfsborg funnits. Till den skaran kan alltså även Örebro SK räknas.

En liten detalj kvar att kommentera när det gäller den allsvenska maratontabellen. Av de tolv första lagen är det bara ÖSK som inte vunnit guldet. En liten detalj att rätta till, Sixten Boström & Co

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida