lördag 27 februari 2010

13. Djurgårdens IF (32)

Klubben som kallar sig "Stockholms Stolthet" och säger sig besitta en alldeles speciell klubbanda, Djurgårdens IF , hade en osedvanligt strulig säsong 2009.

Efter att första halvan av 00-talet ha haft fantastiska framgångar med tre uppsättningar allsvenskt guld, har det bara gått bakåt för huvudstadens stolthet. Men något påtagligt uppvaknande blev det inte förrän laget med minsta möjliga marginal räddade sig kvar i Allsvenskan efter kvalspel mot Assyriska.

En ny styrelse med ordföranden Tommy Jacobsson i spetsen tog genast itu med städning och återuppbyggnad, vilket bland annat innebar nya krafter på tränarsidan och en smått revolutionerande förändring av spelartruppen.

Sju spelare ut och fem nya in. Och de sju som inte fick förnyat förtroende är inte vilka lirare som helst utan spelare som till stora delar utgjorde stommen i 2009 års allsvenska Djurgården. Ersättarna hittade klubben framförallt i Finland. Av de fem nya är fyra finska landslagsspelare. Eftersom Sverige lottats i samma EM-kvalgrupp som Finland så kan Sverige komma att möta ett finskt lag som domineras av allsvenska spelare. Till de fyra nya i djurgårdsdressen finns ju sedan tidigare Daniel Sjölund i klubben. Som alla vet har också ÖSK en finsk landslagsman i sina led- Roni Porokara.

De fyra finska landslgsmännen i Djurgården är Joel Perovuo, Kasper Hämäleinen, Joona Toivio och Jani Lyyski

Den nya DIF-styrelsen har satt sina målsättningar för klubben på pränt, en treårsprognos vad gäller 1) sportslig utveckling , 2) marknadsintäkter, 3) försäljning av säsongskort, 4) medlemsrekrytering och 5) publikrekrytering. När det gäller punkt 1) har man klubbat målsättningen :

2010, topp 10
2011, topp 6
2012, topp 4

Jag har tidigare påstått att Djurgårdens IF är det enda lag som jämte IFK Göteborg kommer att ha förbättrat sin standard jämfört med 2009. Den förbättringen tror också uppenbarligen den nya regimen i Djurgården på. Jag tror ändå inte, de finska landslagsspelarna till trots, att förbättringen blir så påtaglig som klubben tror. Det nya Djurgården kommer dock att undgå nesan att återigen få kvalspela för att behålla den allsvenska statusen. Klubbens optimism bygger mycket på att en skadebenägen Mattias Jonsson ska finnas med som pådrivare i huvudparten av matcherna, vilket jag anser var ett riskfyllt antagande. Mattias är f n skadad och deltar inte i klubbens träningsläger i Turkiet.

I min kalkyl får Djurgården IF nöja sig med slutplaceringen 13.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida